Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ett nytt värmerekord kan ha slagits

  En temperatur på 54,4 grader har uppmätts i nationalparken Death Valley i Kalifornien. Om siffran står sig kan det röra sig om ett nytt världsrekord.

  Den 11 juli i år noterade Sweihan i Förenade Arabemiraten den högsta temperaturen hittills i år i världen med 51,1 grader Celsius. Rekordet stod sig drygt en månad. Nu rapporterar nämligen BBC om ett nytt årsbästa som dessutom kan vara ett nytt världsrekord. Söndagen 16 augusti 2020 registrerades vad som kan visa sig vara historiens högsta temperatur när 54,4 grader uppmättes i nationalparken Death Valley i södra Kalifornien. Furnace Creek, platsen där söndagens rekord uppmättes har – liksom själva nationalparken – ett i sammanhanget synnerligen passande namn. På svenska kan det översättas till ”masugnsbäcken”.

  Death Valley är känd för sin enorma hetta och är USA:s varmaste, torraste och lägsta plats. 2018 var genomsnittstemperaturen här knappt 42,3 grader. Sedan tidigare är det officiella och godkända världsrekordet på 54.0 grader från 2013 även det uppmätt i Death Valley. Platsen innehar även den högsta temperaturen som någonsin uppmätts på 56,7 °C från 1913, men många moderna väderexperter tvivlar på den mätningen på grund av dåtidens mätmetoder. Liknande tvivel omgärdar en mätning på 55 grader i Tunisien år 1931.

  Den nuvarande rekordhöga temperaturen uppmättes i samband med den värmevåg som just nu drabbar västra USA och som lett till stora skogsbränder. Detta är självfallet oroande med tanke på de senaste årens massiva bränder i delstaten men även de som plågade Australien nyligen. Antalet värmeböljor förväntas dessutom öka och förvärras under fortsatt global upphettning. Enligt en studie i Nature Communications, har värmeböljorna blivit både fler och värre sedan 1950-talet, så vi lär nog se nya värmerekord framöver. Frågan är bara hur länge nuvarande rekord står sig.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!