Nödläge utlyst på nytt i Australien – invånare tvingas till massevakuering

Flottan och militärhelikopter har satts in i bekämpningen mot markbränderna i sydöstra Australien och nödläge är utlyst. Nu förbereder myndigheterna sig för ännu fler bränder när temperaturerna på nytt förväntas öka.
Ett veckolångt nödläge till följd av bränderna i Australien kommer att utlysas från och med fredag morgon i delstaten New South Wales i Australien. Nödläget ger lokala myndigheter befogenhet att tvångsevakuera människor, stänga vägar och vidta andra nödvändiga åtgärder för att rädda boende och fastigheter, skriver SvD.
Ett väderomslag har gett tillfällig lindring, men redan till helgen förbereder sig den östra delen av Australien för ännu fler bränder och svåra förhållanden när temperaturer på över fyrtio grader kommer att dra in över det eldhärjade området.
Den totala ytan av de områden som eldhärjats är nu lika stort som hela Danmark och i det området har fler än 1 300 hem förstörts. Minst 18 människor har hittills omkommit och minst 17 personer saknas fortfarande i delstaten Victoria. Runt 480 miljoner däggdjur, fåglar och reptiler beräknas ha dött antingen direkt eller indirekt sedan bränderna startade, enligt ekologer vid Universitetet i Sydney. Runt en tredjedel av koalorna i de värsta drabbade områdena beräknas ha dött i bränderna.
I delstaten Victoria har myndigheterna tvingats flyga in förnödenheter till de strandsatta och ny räddningspersonal som avlöser de brandmän som i flera dygn har jobbat med att stoppa elden från att sprida sig. Det är en åtgärd man aldrig tidigare har gjort i delstatens historia.
Röken från bränderna ligger nu som ett täcke över stora delar av sydöstra Australien och röken har nu spridit sig till grannlandet Nya Zeeland.
Regeringen har fått mycket kritik för att inte relatera bränderna och torkan till en klimatförändring och allt fler politiker och kändisar världen över stämmer in i kritiken. Premiärminister Morrisson kritiseras dessutom allt hårdare av den egna befolkningen och särskilt de som påverkas av bränderna.
Även om Scott Morrison nu försiktigt betonar att regeringen inte förnekar att det kan finnas ett samband mellan bränderna och klimatförändringar fasthåller han att hans klimatpolitik är tillräcklig och att fokus också måste ligga på att landet ska ha en bra ekonomi.
Journalisten och författaren David Wallace-Wells skriver i New York Magazine att Australiens bränder visar hur snabbt vi verkar normalisera klimatkrisens effekter, vilket riskerar leda till en slags global apati. Förhoppningsvis hamnar vi inte där utan istället kan reagera mot dessa katastroftillstånd och mobilisera globala lösningar. Denna kris är inte över på ett tag, eftersom det är flera månader kvar innan regnsäsongen kommer. Innan dess kan mycket hända.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till