Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-banken slutar investera i fossila bränslen

  Idag beslutade EU-banken EIB att stoppa investeringar i fossila bränslen. I en ny klimatstrategi siktar banken på att bli världens första klimatbank.

  ”När världens största offentliga långivare bestämmer sig för att i stort skippa fossila bränslen, kommer finansmarknader världen över att reagera: Det här är början på slutet för klimatförstörande fossilekonomi”, säger Kate Cahoon, tysk kampanjledare för organisationen 350.org i ett pressmeddelande.

  Banken beslutade idag att:

  • stoppa finansiering av fossila energiprojekt från slutet av 2021
  • framtida investeringar ska påskynda ren energiinnovation, energieffektivisering och förnybar energi
  • avsätta en biljon euro för klimatåtgärder och miljömässiga investeringar till 2030
  • all finansiering ska utgå från Parisavtalet från slutet av 2020

  Förra veckan gick EU:s finansministrar ut och uppmanade banken att fasa ut fossilerna. Beslutet för att stoppa fossila investeringar väntades redan förra månaden, men fördröjdes då några länder – som Tyskland, Italien och Polen – kämpat för att fortsätta finansiera projekt inom gas. I dagens beslut ingår även gas i stoppet från 2021.

  ”Klimatet är den största politiska frågan i vår tid. Forskarna har beräknat att vi nu är på väg mot 3-4 graders uppvärmning mot slutet av århundradet. Om det händer kommer stora delar av vår planet bli obeboeliga, med förödande konsekvenser för människor världen över”, sa EIB-chefen Werner Hoyer. ”Vi kommer att sluta finansiera fossila bränslen och lansera den mest ambitiösa klimatinvesteringsstrategin som någon offentlig finansiell institution någonstans haft”, fortsatte han.

  Sedan 2013 har EIB investerat 13,4 miljarder euro i projekt inom olja, gas och kol. Nu är det alltså äntligen slut med det.


  SMB bevakar ekonomins klimatpåverkan. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.