Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU kan förbjuda bensinbilar till 2030

  Elbilar på laddning
  Foto: Washington State House Republicans

  Flera europeiska länder har redan satt slutdatum för fossilbränsledrivna bilar. Förutom Tyskland har både Norge och Nederländerna liknande stopp på gång till år 2025. Nu pressar Tyskland EU att göra detsamma.

  Efter att Tyskland nyligen gått ut med att de vill förbjuda försäljning av nyproducerade bensin- och dieselbilar från år 2030 och sagt att de även tänker trycka på för att EU ska jobba i samma riktning, säger nu klimatminister Isabella Lövin att ett EU-förbud mot bensin- och dieselbilar år 2030 är en klar möjlighet.

  Det är ett väldigt intressant förslag som vi naturligtvis kommer att titta närmare på. Ska man kunna genomföra det så är det enda realistiska att sätta ett sådant förbud på EU-nivå. Det skulle vara en väldigt bra och stark signal till biltillverkarna att ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Isabella Lövin (MP).

  Även Norge är inne på en liknande bana. Stortinget har satt upp ett mål om att inga bensin- och dieseldrivna privatbilar ska säljas från år 2025 och samtidigt går elbilen starkt framåt i Norge, där över en femtedel av alla nya bilar som säljs är eldrivna. I Sverige är motsvarande siffra bara 2,5 procent. Elbilar har länge varit subventionerade i Norge och när systemet med laddstolpar började byggdes ut ordentligt år 2007 kom försäljningen igång på allvar. Nu satsar landet dessutom på vätgasbilar, med ett mål om 50 000 vätgasbilar på vägarna inom 10 år.

  Tyskland är en tung röst inom EU och har dessutom Europas största marknad för både biltillverkning och bilförsäljning, så det finns goda chanser att deras framlagda förslag om att EU ska följa efter med ett liknande förbud som Tysklands kommer att tas på allvar. Ett snarlikt förslag har också lagts fram i Nederländerna med ett stopp för bensin- och dieselbilar år 2025, så trenden talar för att bensin och diesel är på väg ut.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.