Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-valet: Hur bra är Kristdemokraternas miljöpolitik?

  26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Idag är det dags för Kristdemokraterna.

  För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av NaturskyddsföreningenWWFExtrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.

  Naturskyddsföreningen

  Naturskyddsföreningen har granskat hur partiföreträdarna röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden, tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför den kommande mandatperioden.

  Kristdemokraternas miljöarbete förra mandatperioden

  Kristdemokraterna har en parlamentariker i EU-parlamentet, Anders Sellström, som ersatte den tidigare ledamoten Lars Adaktusson i september 2018. Eftersom Lars Adaktusson har suttit under större delen av mandatperioden är det honom de har granskat.

  Kristdemokraterna är ett av de partier som har gjort sämst ifrån sig i Naturskyddsföreningens granskning, och Lars Adaktusson landar på strax över 20 procent bra miljöröster. Han var inte heller aktiv i några miljöfrågor, trots att han satt i ett miljörelaterat utskott, utan drev i vissa fall snarare på för en sämre miljöpolitik. Därför får han miljöbetyget dålig.

  Kristdemokraternas miljölöften för kommande mandatperiod

  Partiet stället sig bakom 11 av 18 av Naturskyddsföreningens miljöpolitiska förslag inför den kommande mandatperioden. Det är en tydlig ambitionsökning sedan förra mandatperioden – vilket dock inte säger så mycket att döma av ovanstående. KD motsätter sig en skärpning av EU:s klimatmål till en 70-procentig utsläppsminskning senast 2030. Paradoxalt nog, för samtidigt svarar de att en av de viktigaste miljöfrågorna inför EU-valet är att minska utsläppen av växthusgaser.

  Extrakt

  Extrakt har frågat partiernas toppnamn vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU.

  Sara Skyttedal:

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Klimatfrågan.
  Hur? ”För att EU ska nå målet om koldioxidneutralitet behöver vi vässa de klimatverktyg vi har. Det handlar inte minst om utsläppshandeln, som gör att kolkraften stegvis fasas ut. Jag kommer arbeta för att fler sektorer skall omfattas av utsläppshandeln och att fler länder, utanför EU, också ansluter sig till systemet.” (Väldigt oklart formulerat, mest om utsläppshandel. Reds. anm.).

   

  WWF

  25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut. För Kristdemokraterna såg resultatet ut såhär:

  • Röstat i linje med WWF:s position i knappa 30 procent av omröstningarna
  • Röstat emot WWF:s position i cirka 60 procent av omröstningarna
  • Övriga fall har ledamöterna varit frånvarande eller avstått från att rösta

  CAN Europe

  Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

  Kristdemokraterna får en riktig bottenplacering i CANs sammanställning och är det svenska parti med lägst betyg – knapra 12 av 100 klimatpoäng. Både Sverigedemokraterna och Moderaterna får högre betyg. Denna placering ger KD en rankning som ”klimatdinosaurier”.

  SMB:s sammanfattning

  Kristdemokraterna är definitivt ett katastrofval ur miljö- och klimatsynpunkt. Att bli utnämnd till ”dinosaurie” i klimatsammanhang klingar inte speciellt väl med den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för. Alla toppkandidaterna är nya, och

  I alla granskningar som gjorts landar KDs förstanamn Sara Skyttedal i botten. Hon vill inte satsa på att minska flygandet. Istället vill hon slopa flygskatten och lämna eventuella gröna omställningar inom flygbranschen till branschen själva, bland annat genom biobränsle och elflygplan. Hon har tidigare skrivit på sin twitter: ”Jag tänker så här – flyg mer! Det finns så många dumpuckon som bojkottar flyget att förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik försämras. Jag flyger därför några extra gånger. Det är min klimatkompensation.”

  Men forskningen visar att det är omöjligt att driva hela den befintliga flygplansflottan på biobränsle – det finns helt enkelt inte nog med odlingsmark, och de första eldrivna flygplanen kommer inte att flyga kommersiellt förrän tidigast om tio år.

  Andranamnet David Lega har, att döma av valplattformen, inte klimatet som profilfråga alls. Däremot verkar KDs tredjenamn Liza-Maria Norlin ha miljö som profilfråga.

  KDs EU-kandidater har snöat in totalt på kärnkraft, vilket av många experter pekas ut som ett dyrt och ineffektivt förslag jämfört med satsningar på förnybar energi. Dessutom har EU inte ens befogenhet att bestämma om medlemsländerna ska bygga nya kärnkraftverk eller inte.

  KDs förslag handlar alltså främst om att öka anslagen till forskning på biobränslen, elektrifiering av flyget, och kärnkraft. Frågan är bara om vi har råd att lägga massor av resurser och tid på mer forskning, när tekniken för förnybara alternativ redan finns.

  Kristdemokraternas toppkandidater

  1. Sara Skyttedal
  2. David Lega
  3. Liza-Maria Norlin

  Under taggen #EU-val19 kan du läsa sammanfattningar över de andra partiernas miljöpolitik.


  SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.