Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Europas skogar avverkas i allt snabbare takt

  Trots mycket kraftig avverkning i Sverige binder skogarna netto cirka 40 miljoner ton kol per år. Foto: Oskar Karlin

  Europas avskogning har ökat starkt de senaste åren. Allra störst är avskogningstakten i Sverige. Skogarna är viktiga kolsänkor, och att bevara dem är avgörande om EUs skall uppnå klimatneutralitet år 2050. 

  För tvåtusen år sedan täcktes Europa till 80 procent av skog. Idag ligger vi på 34 procent. 

  Sedan år 2015 har avskogningen i Europa intensifieras. Förlusten av biomassa ökade med 69 procent mellan år 2016 till 2018 jämfört med perioden 2011–2015, enligt en ny satellitstudie som publicerats i Nature.

  Förlusten var allra störst i Sverige och Finland, som tillsammans stod för över hälften av avverkningsökningen i hela EU. Anledningen är ländernas stora skogsarealer och en ökande efterfrågan på skogstjänster och virke. Idag är Sverige är världens näst största exportör av massa, papper och sågade trävaror. 

  Skogar kompenserar 10 procent av EU:s växthusgasutsläpp. De avskogade områdena avses allt som oftast återplanteras för att den nya tillväxten skall fortsätta att ta upp koldioxid från atmosfären, men som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om är trädplantering inte en säker klimatlösning. Trädplanteringars koldioxidupptag varierar beroende på jordmånen där planteringen sker. Om den ursprungliga marken är bördig minskar kolupptaget när nya träd börjar växa, vilket i slutändan ökar mängden koldioxid i atmosfären.

  Den nya studien har fått mothugg av skogsforskare i både Sverige och Finland, rapporterar Natursidan. Kritikerna menar att siffrorna inte stämmer överens med den officiella statistiken, som baseras på stickprovsinventering istället för satellitbilder.

  Skogar reglerar inte bara vårt klimat, men spelar flera andra viktiga roller. De medverkar även i vattnets kretslopp. De är viktiga livsmiljöer för växter och djur samtidigt som de skyddar marken och förhindrar erosion. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!