Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Trädplanteringar en problematisk klimatlösning

  Storskalig trädplantering har under många år ansetts vara en effektiv metod att binda kol och mildra klimatförändringarna. Men hur klimatvänligt är det egentligen?

  Fram tills nu har det gjorts få undersökningar om hur trädplanteringar påverkar markorganiskt kol.

  En ny forskningsstudie i Kina visar att trädplanteringar har varierande effekter, beroende på jordmånen där planteringen sker. Om den ursprungliga marken är bördig minskar kolupptaget när nya träd börjar växa, vilket i slutändan ökar mängden koldioxid i atmosfären.

  Men om planteringarna istället görs på kolfattiga, ökenliknande marker ökar kolupptaget. Sammanfattningen av studien visar att det kan vara mer gynnsamt att låta träd växa upp naturligt på bördig mark, istället för att plantera nya träd. Det skulle minska risken att störa balansen i den redan existerande jordmånen och förhindra ökad erosion.

  En annan studie som gjordes i Chile visar att majoriteten av landets skogsstöd under 70-talet fram tills 2012 gick till att plantera träd på redan bördig mark, eller att befintlig skog höggs ner för att ge plats åt de nya trädplantorna.

  Idag varnar forskare för att initiativ som Bonn-utmaningen, där ett stort antal länder samarbetar för att återställa 350 miljoner hektar skog runtom i världen, planerar att skapa monokulturer av trädarter som gummipalmer och fruktträd för kommersiellt bruk.

  ”Sådana planteringar har markant sämre förmåga att binda koldioxid, skapa livsmiljöer åt andra djur- och växtarter samt motverka jorderosion jämfört med naturliga skogar”, skriver forskarna.

  Forskningsstudierna visar att det behöver göras fler studier gällande trädplanteringars effekter på klimatet och att skogar bör hanteras med en medvetenhet om hur det påverkar miljön och den biologiska mångfalden på längre sikt. Det visar även att det behövs fler alternativ än bara trädplanteringar för att hindra klimatförändringarna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.