Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Europeisk sojaimport stöder avskogning i Brasilien

  En femtedel av den brasilianska sojan som importeras till Europa är ett resultat av olaglig skogsavverkning. Den brasilianska regeringen kan göra mer för att motarbeta avskogningen. 

  I Europa används runt 75 procent av den importerade sojan till djurfoder, varav minst 17 procent för nötkreatur.

  ”Utan att veta det äter vi kött och mejeriprodukter från djur som matas på soja som odlas på avskogad mark i Brasilien. Vi måste sluta importera habitatförstörelse”, säger Mike Barrett, verkställande direktör för vetenskap och miljöbevarande vid WWF-UK, om situationen i Brasilien. 

  En ny studie publicerad i tidskriften Science har kommit fram till att bara 2 procent av gårdarna i studerade området i Amazonas och Cerrado är skyldiga till hela 62 procent av den olagliga avskogning. Det här innebär att källan till problemet är relativt lätt identifierat, och avskogningen borde kunna hindras. Men den brasilianska regeringen verkar inte ta klimatläget på allvar. 

  Den brasilianska miljöministern, Ricardo Salles, har kallat klimatkrisen en ”sekundärfråga”, medan utrikesministern, Ernesto Araújo, har beskrivit den som en marxistisk komplott. Den brasilianska skogsskölvningen har ökat kraftigt under Bolsonaros regering, och har den snabbaste avskogningstakten på ett decennium.

  Även i Europa kan vi göra skillnad för avskogningen i Brasilien. EU ska snart avsluta ett handelsavtal med länder i Latinamerika, inklusive Brasilien. Med hänsyn till Europas gröna deal får handelsavtalen inte strida mot klimatmålen. Studien kan visa sig viktig då handelsbesluten tas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!