Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Expert: Industri, företag, regering och samhället i stort måste ifrågasätta den industriella skogsmodellen

  Branden, som skövlat 379 000 hektar skog, att jämföra med de 13 800 hektar som drabbades vid skogsbranden i Västmanland 2014, har resulterat i 11 dödsfall och utplånandet av en hel stad. En utbredd monokultur och klimatförändringar sägs vara anledningarna till den stora spridningen.
  I Chile är inte bränder under sommarhalvåret ovanliga. Men i år har extrema förhållanden resulterat i en katastrof. Torka, minimal luftfuktighet, starka vindar och historiskt höga temperaturer, kombinerat med homogena skogar av få arter har gjort att bränderna snabbt kunnat sprida sig.
  Dålig beredning för klimatförändringar och en skogsindustri dominerad av monokultur är orsakerna till den stora spridningen, skriver The Guardian.
  Sebastian Tellier, botanist och författare till flera publikationer om Chiles vegetation, säger till National Geographic:

  “Kanske är det bevis att global klimatförändring redan har hunnit ikapp oss och är här för att stanna. Om det är så, måste industri, företag, regeringen och samhället i stort ifrågasätta hela den industriella skogsmodellen.”

  Drabbar biodiversitet
  För många ekosystem är brand bra och en del av ett ekosystems naturliga dynamik. Men i Chile är det annorlunda, menar Fernanda Romero, koordinator i Naturreservatet Altos de Cantillana, ett område drabbat av bränderna.

  ” I Chile är det annorlunda, arter här är inte anpassade till det, och med varje brand går värdefullt habitat förlorat…” Säger Romero till national Geographics.

  På sociala medier pågår konspirationsteorier om att bränderna skulle vara anlagda. Bland annat cirkulerade rykten via WhatsApp att det skulle vara ursprungsbefolkningen Mapuche som anlagt bränderna.
  Med anledning av ryktesspridningen gick president Michele Bachelete gick ut på Twitter och uppmanade till ”ansvarfullt användande” av WhatsApp och sociala medier och menade att den pågående ryktesspridningen syftar till att vilseleda landet, skriver BíoBío Chile.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.