Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Extinction Rebellion kräver ett slut på Londons modeveckor

  London Fashion Week planeras gå av stapeln i september 2020, men om Extinction Rebellion har något att säga till om saken blir det ingenting av de planerna.

  Under veckoslutet samlades demonstranter från miljörörelsen Extinction Rebellion (XR) och blockerade vägar utanför en av modeevenemangets lokaler i centrala London, rapporterar The Guardian. Deltagarna i demonstrationen vägrade låta trafiken passera, med avsikten att väcka uppmärksamhet åt modebranschens ”exploatering av planet, människor och djur”. De uppmanar London Fashion Week att ta på sig sitt ansvar och ställa in evenemanget. Ställs det inte in kommer Extinction Rebellion fortsätta med allt mera omfattande demonstrationer mot modeveckan.

  Enligt aktivisterna från miljöorganisationen står klädindustrin för hela 7 procent av de globala växthusgasutsläppen, vilket är mera utsläpp än både flyg och sjöfarten tillsammans. Det motsvarar nästan lika mycket som EU:s totala utsläppsmängd. Textilindustrin är även en stor miljöbov när det gäller mark- och vattenföroreningar. Supermiljöbloggen kunde i förra veckan rapportera om hur tusentals barn fått permanenta handikapp av förgiftat vatten från klädfabriker i Bangladesh.

  I Sverige köper den genomsnittliga medborgaren 14 kilo kläder och textil per år, mer än dubbelt så mycket som för tjugo år sedan. Trenden ser likadan ut över hela världen. Textilkonsumtionen ökar, samtidigt som den globala upphettningen och miljöförstörelsen fortsätter.

  Den brittiska grenen av Extinction Rebellion vill därför stoppa snabbmodetrenden och den överproduktion av kläder som hotar livet på jorden idag. Londons modeveckor har enligt Extinction Rebellion ett starkt inflytande på hela kläd- och modeindustrin och således också ett stort ansvar för förändring. Att ställa in evenemanget skulle vara en viktig symboliskt akt och ett stort steg i rätt riktning.

  Det är inte första gången XR-aktivister kritiserar modeveckan. Senast evenemanget ordnades band demonstranter fast sig vid ingången intäckta i falskt blod för att uppmana modeindustrin att börja ta klimatkrisen på större allvar.

  Extinction Rebellion menar att den här säsongens must-have är ett fortsatt liv på jorden. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.