Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Extremförslaget: ”Gör Nordsjön till gigantisk damm”

  Foto: Pixabay

  Om världen inte agerar mot klimatförändringarna nu riskerar våra kuster att svämmas över av kraftigt stigande havsnivåer. Ett alternativ för att skydda Nordeuropa mot sådana översvämningar är att valla in hela Nordsjön, skriver två forskare i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Meteorology.

  Nyligen rapporterade Aftonbladet om två gigantiska glaciärer som håller tillbaka stora mängder is. Om glaciärerna brister skulle enorma mängder is hamna i havet. Det skulle i sin tur leda till kraftigt stigande havsnivåer och risk för översvämningar.

  I den vetenskapliga tidskriften American Journal of Meteorology presenterar två forskare ett radikalt alternativ för att skydda 25 miljoner nordeuropéer mot översvämningar. Förslaget är att bygga in Nordsjön i en gigantiskt damm genom en 16 mil lång vall över Engelska kanalen mellan Frankrike och England och en 47 mil lång vall mellan Norge och Skottland.

  Forskarna bakom förslaget är Sjoerd Groeskamp vid det kungliga Nederländska havsforskningsinstitutet och Joakim Kjellsson vid Geomar Centre for Ocean Research i tyska Kiel.

  – Så vitt vi kan se finns inga tekniska eller ekonomiska hinder. Vi kan absolut göra det här, säger Kjellson till Aftonbladet.

  Notan för invallningen skulle landa på mellan 2 500 och 5 000 miljarder svenska kronor. Trots det menar forskarna att det skulle bli billigare än att varje land bygger egna vallar.

  Forskarna medger att det kommer få en mycket stor påverkan på ekosystemen både innanför och utanför invallningen i form av rubbad cirkulation, näringsutbyte, nederbörd med mera. Eftersom de valt att avgränsa bort detta i sin rapport så behöver de lyckligtvis inte fundera över ”exakta detaljer och konsekvenser” som en sådan invallning skulle få. Annars har ju sådana detaljer som till exempel ett kollapsat fiske i Nordsjön också en prislapp.

  – Man kan se det här som en varning för vad vi kan tvingas göra senare, om vi inte agerar nu, säger Kjellson.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra