Extremvärme och skogsbränder orsakar farligt höga ozonhalter i Europa
Forskare från Copernicus atmosfärövervakningstjänst förutspår mycket höga nivåer av ytozonföroreningar i en stor region i Europa när temperaturen svävar. Samtidigt har skogsbränderna ökat i södra Europa och fler värmeböljor är att vänta.
Forskare vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) varnar för att mycket höga nivåer av ozonföroreningar i södra Europa orsakade av värmeböljan nu kan påverka de nordvästra regionerna under de kommande dagarna. Deras förutsägelse kommer efter att extremt höga ytozonföroreningar observerats i västra och södra Europa, särskilt över den Iberiska halvön och delar av norra Italien.
Marknära ozon är en av de luftföroreningar som har störst hälsoeffekter tillsammans med små partiklar, kväveoxider (ett samlingsnamn för kväveoxid och kvävedioxid), och polyaromatiska kolväten (PAH). Det är ett av huvudelementen i urban smog och kan utöver hälsa, även påverka jordbruk, men även hela ekosystem.
I mitten av juli nådde de dagliga maximivärdena för marknära ozon ohälsosamma nivåer i Portugal, Spanien och Italien. Mark Parrington, seniorforskare från CAMS, betonar därför vikten av att övervaka ozonhalterna på ytan, särskilt med tanke på deras betydande hälsopåverkan både när det gäller luftvägar och hjärt-kärlsjukdomar. Ozonföroreningar beräknas orsaka cirka en miljon ytterligare dödsfall per år.
Fortsatt intensiva skogsbränder över delar av sydvästra Europa
Förutom ökade ozonföroreningar förvärrar den europeiska värmeböljan också omfattningen och intensiteten av skogsbränder som för närvarande rasar över södra Europa. Torra förhållanden och extrem värme förvärrar risken för skogsbränder och Copernicus Emergency Management Service, varnar för att en stor del av Västeuropa befinner sig i ”extrem brandfara” och vissa områden i ”mycket extrem brandfara”. De totala uppskattade utsläppen av kol från skogsbränderna i Spanien mellan den 1 juni och den 18 juli är redan högre än totalerna för juni-juli från 2003 till 2021.
Antalet skogs- och gräsbränder i EU hittills i år är redan nästan fyra gånger högre än snittet för de 15 senaste åren. Denna utveckling riskerar öka ytterligare med fler värmeböljor. Enligt Petteri Taalas, generalsekreterare för FN:s världsmeteorologiska organisation (WMO) kommer trenden med extrema värmeböljor att fortsätta minst 40 år till:
Den negativa trenden kommer att fortsätta åtminstone till 2060-talet, oberoende av hur vi lyckas i åtgärderna för att mildra klimatförändringarna.
Detta, menar han, kommer få stora effekter på jordbruket, vilket tidigare värmeböljor i Europa visat då stora delar av skörden gick förlorad. Detta är särskilt allvarligt med tanke på den globala livsmedelskrisen som kriget i Ukraina orsakar.
Värmeböljan fungerar också som ett slags atmosfäriskt lock, förklarade Maria Neira, chef för folkhälsa och miljöhälsa vid WHO vid samma presskonferens som Petteri Taalas. Genom att fånga in föroreningar försämras luftkvaliteten i värmen, vilket får negativa hälsokonsekvenser, förklarade hon. Av den anledningen befaras fler dödsfall bland äldre och de med redan existerande hälsotillstånd på grund av den pågående värmeböljan under de kommande veckorna, vilket kommer pressa ländernas hälsosystem ytterligare.
Enligt en tidigare rapport från WMO kommer temperaturerna mellan 2022 och 2026 att vara mellan 1,1 och 1,7 grader högre än förindustriella nivåer och nya värmerekord kommer slås. Det gäller därmed för länder och städer att förbereda sig omgående och inse att det här är framtiden.
![](https://supermiljobloggen.se/wp-content/uploads/2020/08/swish-logo-small.png)
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till