Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Extremvärmen: lägsta skörden på över tjugofem år

  Lantmännens prognos för 2018 visar på den lägsta svenska skörden sedan 1992. Lantmännen förbereder sig för en bristsituation på spannmål i Sverige. 
  Odlingsåret 2018 har varit extra krävande på olika sätt. Situationen ser dyster ut runt hela Östersjön, men Sverige är värst drabbat. Orsaken är den extrema värmen och torkan under maj, juni och juli. 
  På grund av den ovanligt blöta hösten 2017 såddes 25 procent mindre höstvete än vanligt. Den våta hösten följdes av en extremt varm och torr vår i hela landet. Det finns områden i landet som klarat sig bättre tack vare lokala regnskurar, men generellt är odlingar i hela landet drabbade. Detta har alltså nu lett till en kraftigt minskad skörd överlag för både höst- och vårsådda grödor.
  Läs mer: Krisinformation – Torkan 2018
  Årets låga skörd innebär för Sverige att vi går från att, som normalt, exportera vete till att i år istället bli beroende av importerat vete.

  I grunden handlar detta om Sveriges livsmedelsförsörjning. I år kommer vi inte klara av att vara självförsörjande på basvaran spannmål, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen.

  Läs merJordbruksverket, LRF och regeringen uppmanar – skörda allt som går
  Den ovanligt låga skörden kommer att medföra stora ekonomiska förluster för Sveriges lantbrukare. Växtodlare drabbas direkt genom rejält mindre skördar. Torkan drabbar också Sveriges kött- och mjölkproducenter som dessutom riskerar brist på grovfoder.

  Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk.

  Läs merBönder om torkan: ”Tänker på 1800-talets emigration”
  Till alla er lantbrukare och andra djurägare där ute som kämpar just nu har Jordbruksverket några rådFundera på möjligheten att ensilera spannmålsgrödor till helsäd, ta tillvara på trädor och andra ytor som normalt inte används som foder, se till behovet i området och kom ihåg att just nu är det värt att transportera längre sträckor. Halm går att använda som foder. Strö är också stor efterfrågan på så ta tillvara på allt som finns. Du som har betesmark eller foder som går att skörda, kontakta LRF:s regionkontor som kan samordna behov och utbud av foder. På sociala medier finns flera grupper som förmedlar foderbehov, en av dem är Foderhjälpen 2018 på Facebook. Och glöm inte att det går att importera foder.

  För oss som inte är lantbrukare finns det förstås en hel del vi kan göra för att klara av torkan. Glöm inte att det är extra viktigt att spara på vattnet i hushållet, se till att inte elda utomhus, och drick mycket vatten. Det kan också vara bra att se till att få i sig extra salt och även andra mineraler (exempelvis från mineralvatten) då man förlorar mycket elektrolyter när man svettas mycket.
  Läs mer: Så hjälper du till mot torkan

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.