Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Exxons klimatmodeller förutsåg uppvärmningen – valde att mörka

  Foto: Mike Mozart (Flickr)

  Oljebolaget Exxon visste mer än vad de gav sken av. Redan 1979 förutspådde deras egna forskare klimatförändringarna vi ser idag. Det visar en ny studie som tillför ytterligare en viktig pusselbit i vad fossilbolagen vetat och hur de agerat.

  Det är numera välkänt att fossilbolagen länge känt till att förbränning av deras produkter värmer upp planeten och att detta kommer leda till klimatförändringar. Redan 2015 avslöjades interna dokument från oljebolaget Exxon, som visade att man kände till klimatriskerna tidigt. Men istället för att berätta för omvärlden och arbeta för en lösning har Exxon och andra fossilibolag arbetat för att så tvivel i klimatvetenskapen och därmed fördröja nödvändiga klimatåtgärder.

  Genom att analysera Exxons dokument, uttalanden och granskade artiklar från slutet av 1970-talet till 2000-talet har forskare från Harvarduniversitetet kunnat visa att även om interna dokument till stor del erkände att den globala uppvärmningen orsakades av människor, betonade offentliga uttalanden från samma period i stället tvivel och osäkerheter om vetenskapen.

  Under 2000-talet började sedan Exxons offentliga uttalanden skifta från att direkt ifrågasätta vetenskapen mot mer subtila budskap om klimatförändringar som spelade ned svårighetsgraden av klimatpåverkan, och där ansvaret för åtgärder överfördes till konsumenterna.

  Kusligt exakta klimatmodeller

  Det har däremot inte tidigare varit känt hur precisa företagets modeller varit. Samma forskare har därför nu gått vidare och gjort en analys av Exxons klimatmodelleringar mellan åren 1977-2003 i en studie som publicerats i tidskriften Science. Den bygger, liksom tidigare studier, på interna företagsdokument och granskade artiklar.

  Detta är första gången Exxons kvantitativa klimatprognoser har utvärderats. Forskarna analyserade alla offentligt tillgängliga interna dokument och forskningspublikationer som avslöjats av företaget mellan 1977 och 2014 för att bedöma exaktheten i Exxons vetenskapliga förutsägelser mot både samtida modeller, och efterföljande verkliga temperaturförändringar.

  Studien visar att forskare som arbetade för Exxon mellan 1977 och 2003 förutspådde exakt den hastighet med vilken de globala medeltemperaturerna skulle stiga som ett resultat av koldioxidutsläpp och uppskattade rimligen hur mycket koldioxid som skulle leda till farlig uppvärmning. 63 till 83 procent av prognoserna var korrekta i att förutsäga efterföljande takt av global uppvärmning. Exxons klimatforskare förutsåg att den globala uppvärmningen skulle bli cirka 0,2 grader per decennium. Det är samma nivå som oberoende forskare förutsåg i studier publicerade mellan 1970 och 2007.

  De förutspådde också exakt att uppvärmning orsakad av människor skulle kunna upptäckas år 2000, ett faktum som bekräftades det året av FN:s klimatpanel IPCC. 

  En viktig pusselbit 

  Den nya forskningen lägger till en kvantitativ aspekt som kan vara användbar i rättsprocesser och andra ansträngningar för att hålla företaget ansvarigt för dess roll i att fördröja åtgärder mot klimatförändringar. Det säger säger Benjamin Franta, senior forskare i klimattvister vid Sustainable Law Program vid Oxford University i Storbritannien till Inside Climate News

  Franta var inte involverad i den nya forskningen, men har själv granskat hur bland annat hur oljebolagen finansierat ekonomer för att stoppa klimatåtgärder i USA. Tvister kommer att behöva passera två lagliga trösklar. Dels behöver det bevisas att Exxon avsiktligt vilseledde allmänheten om klimatförändringar, dels att var förutsebart att fortsatt förbränning av företagets produkter skulle orsaka skada. 

  Bara i USA pågår minst 26 rättsprocesser där städer och stater har stämt stora fossilbolag som ExxonMobil, Shell, Chevron och BP för kostsamma klimatskador och anpassningsåtgärder.

  Som kommentar till den senaste studien tillbakavisade en talesperson för ExxonMobil (som de heter nu) anklagelserna om att de hade försökt dölja vetenskapen om klimatförändringar och sa att företaget är ”engagerat i att vara en del av lösningen på klimatförändringarna och de risker det innebär”. Men, som en amerikansk kongressrapport nyligen visade fortsätter företaget, tillsammans med Shell, Chevron och BP, att göra långsiktiga investeringar i fossila bränslen, samtidigt som de utåt säger att de ska följa klimatpolitiken och uppnå Parisavtalet. 

  Problemet är att riskerna nu är avsevärda på grund av fossilbolagens vägval att förvilla i stället för att upplysa omvärlden om vad de visste och därmed vara en del av lösningen. Geoffrey Supran, huvudförfattare till den senaste studien i Science, förundras över hur exakt bolaget prognostiserar uppvärmningen för att sedan förneka allt utåt:

  Utmärkta forskare modellerade och förutspådde global uppvärmning med chockerande skicklighet och noggrannhet, medan företaget kom att ägna de kommande decennierna med att förneka just den klimatvetenskapen.


  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!