Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Finns tillräckligt politiskt stöd för fortsatt omställning av fordonsindustrin?

  Enligt en ny studie från 2030-sekretariatet pågår en mycket positiv utveckling, där tunga lastbilar i allt större utsträckning drivs med förnybart bränsle. Men den utvecklingen behöver också politiskt stöd, hävdar sekreterariatet.

  Studien från 2030-sekretariatet visar att år 2022 utgjorde eldrivna lastbilar nästan 3 procent av alla nya lastbilar över 16 ton, vilket innebar en ökning med 210 procent jämfört med föregående år. Gasdrivna tunga lastbilar hade samma år en marknadsandel på drygt 8 procent, vilket var en ökning med 36 procent jämfört med föregående år.

  Däremot har etanoldrivna (ED95) lastbilar i praktiken försvunnit från marknaden och laddhybrider är fortfarande ovanliga.

  Mattias Goldmann från 2030-sekretariatet menar att detta är ett tecken på att omställningen mot mer hållbara fordon börjar ta fart även för tunga lastbilar. Han tror också att det fossila snart kommer att bli ovanligt om vi fortsätter på samma inslagna väg. Däremot oroar han sig för att politiken inte stödjer denna utveckling:

  Nu gäller det att hålla ut och hålla i. Regeringen måste tänka om gällande stödet till tunga fordons omställning – den halvering som statsbudgeten för år 2023 innehåller var en nybörjarmiss som man bör korrigera i vårbudgeten. Den behöver också trygga fortsatt goda villkor för biogas som drivmedel och jobba för att få ner priserna på HVO och RME, säger Mattias Goldmann.

  Frågan är nu om regeringen lyssnar och skapar en fordonspolitik i linje med Sveriges miljömål.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!