Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fler företagsmål för biologisk mångfald – men få vetenskapligt baserade

  Allt fler företag sätter mål kopplade till biologisk mångfald visar årets Ecogain Biodiversity Index. Samtidigt kritiseras målen för att inte vara i enlighet med vetenskapen.

  Som SMB tidigare rapporterat ökar intresset för biologisk mångfald inom näringslivet. Årets Ecogain Biodiversity Index visar även att allt fler företag sätter mål för biologisk mångfald. Jämfört med indexets resultat från 2021 visar årets resultat att andelen bolag som satt mål kopplade till biologisk mångfald ökat från 27 till 38 procent i Norden och från 21 till 29 procent i Sverige. 

  Men företagen får kritik för att inte göra tillräckligt. Enligt WWF är målen inte tillräckligt vetenskapligt förankrade, det vill säga att de inte är satta enligt det som rekommenderas inom forskningen.

  Intresset för biologisk mångfald och insikten om att det är en affärskritisk fråga ökar i näringslivet. Men bland de undersökta bolagen har bara en bråkdel satt mål kopplade till vetenskapen – här måste näringslivet växla upp. Annars finns det risk att mål och strategier inte leder till verklig effekt, vare sig för näringslivet eller planeten, säger Margareta Renström, sakkunnig Biologisk Mångfald & Näringsliv på WWF.  

  Från Ecogains sida beskrivs utvecklingen ändå som en positiv trend. Inga av de granskade företagen i indexrapporten för 2020 hade satt konkreta mål i linje med vetenskapen för biologisk mångfald, medan 10 procent av de svenska företagen och 14 procent av företagen i hela Europa i årets index nu har vetenskapsbaserade mål.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!