Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fler nattåg till Europa i Januariavtalet

  Foto: Oxyman (CC BY-SA 3.0)

  Januariavtalet inkluderade bland annat satsningar på nattågstrafiken från Sverige. Nu ser det ut att bli verklighet, även om det kan bli en kostsam historia.

  Regeringens mål är dagliga tåg till flera av Europas största städer. Detta kommer vara en stor utmaning för de cirka 100 nattågsvagnar som finns kvar i Sverige, varav de flesta är i bruk inrikes. Jan Kyrk, affärschef på SJ, varnar för att satsningen kan kräva många nya tåg och bli kostsamt.

  Vi vet hur dyrt detta är, vi bygger till exempel om alla våra X2000-tåg för att kunna köra till Köpenhamn. Vi tror att lösningen är att köra med samma vagnar, men byta lok. Man kan också behöva byta lokförare eftersom det finns olika säkerhetsföreskrifter, säger Jan Kyrk.

  Förutom problemen med att korsa gränser påpekar även Kyrk att svenska tågvagnar är bredare än i många andra länder. Det kan vara ett problem för nattågstrafiken till Hamburg, som är knutpunkt för många europeiska tåglinjer.

  Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och som länge har kampanjat för fler nattåg i Europa, välkomnar dock regeringens mål.

  Ska vi klara klimatmålen måste flygandet minska. Människor kommer fortfarande att vilja resa och då är nattåg en förutsättning för att det ska funka, säger Jakop Dalunde


  Supermiljöbloggen täcker frågan om fossilsnål kollektivtrafik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.