Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FN larmar: dagens klimatlöften otillräckliga

  Foto: Senor Codo

  De nuvarande klimatlöftena räcker inte för att minska utsläppen av växthusgaser i den takt som är nödvändig för att undvika kollaps. Nu måste alla delar av världssamhället börja agera på riktigt för att hålla temperaturökningarna nere. 

  Idag träder fjolårets Parisavtal i kraft, samtidigt som världens ledare kraftsamlar inför det uppföljande klimattoppmötet i Marrakech om två veckor. I samma veva varnar nu FN:s miljöprogram Unep i deras årliga rapport för att även om klimatlöftena från Paris hålls kommer världen se en betydligt högre temperaturökning än de två grader man siktar på.

  Om alla länder enbart minskar utsläppen i takt med hur Parisavtalet är utformat kommer koldioxidutsläppen år 2030 ligga 12-14 miljarder ton över den gräns som krävs för att vi ska hålla oss under två graders uppvärmning. Istället förväntas uppvärmningen öka med 2,9-3,4 grader, vilket kan få ödesdigra konsekvenser.

  Allt över tvågradersgränsen betraktas av forskare som osäkert och direkt farligt för både samhälls- och natursystemen.

  Om vi inte omedelbart börjar agera, med start på det kommande klimatmötet i Marrakech, kommer vi att sörja över en oundviklig mänsklig tragedi, säger Unep:s ordförande Erik Solheim till the Guardian.

   


  Det har aldrig varit viktigare än nu att ta klimatfrågan på yttersta allvar. Vill du hänga på i kampen för en hållbar värld? Klart du vill! Engagera dig i någon miljöorganisation, mejla politiker eller skriv under alla namninsamlingar du kommer över. Alla bidrag räknas, smått som stort! Exempel på bra organisationer/kampanjer att stödja är Fossil Free Sverige, Skiftet och Naturskyddsföreningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.