Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  FN-toppmöte för biologisk mångfald uppskjutet igen

  Foto: Pixabay

  FN:s konvention om biologisk mångfald skjuter för andra gången upp sitt toppmöte (COP15) på grund av svårigheter relaterade till coronapandemin. Mötet är en sedan länge efterlängtad nödvändighet för att stoppa den pågående sjätte massutrotningen. 

  Kina är värd för FN:s toppmöte för biologisk mångfald, där politiker från hela världen samlas för att komma överens om ett nytt globalt ramverk för att skydda naturen. Förhandlingarna, kända under förkortningen COP15 eller CBD-mötet, skulle ursprungligen äga rum i Kunming under oktober 2020, men sköts sedan upp till maj 2021, nu har de än en gång blivit framflyttade till oktober detta år. 

  Årets möte har liknas vid klimattoppmötet i Paris 2015. Det handlar även här om en avgörande internationell kongress för att komma överens om mål för att skydda naturen, men medan Parisavtalet hanterar klimatkrisen koncentrerar sig detta möte på att skydda den biologiska mångfalden. Medlemsstaterna förväntas bland annat förhandla om ett förslag om att bevara 30 procent av planeten fram till 2030.

  Världens länder har hittills gång på gång misslyckats med att uppnå FN-mål för att stoppa försvinnande av biodiversitet. Ett exempel är de globala Aichimålen som FN för tio år sedan satte upp för att bevara den biologiska mångfalden. En av orsakerna till att Aichimålen aldrig nåddes är att de rådande nationella bestämmelserna inom konventionen om biologisk mångfald (CBD) inte varit anpassade till Aichimålen. Förväntningarna är därför höga inför det kommande COP15-mötet. Hoppet är att medlemsstaterna skall rätta till tidigare misstag och höja ambitionsnivån globalt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra