Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  FN:s hållbarhetsmål är nu antagna

  Foto: Pixabay Public Domain

  Den 25-27 september höll Förenta Nationerna (FN) sitt stora toppmöte om Globalt Hållbara Utvecklingsmål i New York. Världens mäktigaste ledare antog tillsammans de 17 nya mål som nu ska ersätta millenniemålen. 

  Den svenska delegationen med bland annat statsminister Stefan Löfven, biståndsminister Isabella Lövin, miljö- och klimatminister Åsa Romson och utrikesminister Margot Wallström deltog i helgens stora toppmöte i New York för att tillsammans med alla FN:s medlemsländer fastslå 17 globalt hållbara utvecklingsmål som har till syfte att minska fattigdom och minska klimatpåverkan samt arbeta för en mer hållbar värld ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

  Stefan Löfven pratade bland annat i sitt anförande om att Sverige ska bli en av de första fossilfria nationerna.

  Sverige ska ta en ledande roll i genomförandet även av FN:s nya globala mål för en hållbar utveckling. Fattigdomsbekämpning, miljö- och klimatarbete och fredsbyggande hör ihop. Sverige ska gå före med en samstämmig politik som tar hänsyn till fattiga människors perspektiv, mänskliga rättigheter och planetens gränser. Arbetet med att uppnå de globala målen för hållbarhet i Sverige börjar nu, säger statsminister Stefan Löfven i en artikel på Regeringens hemsida.

  De åtta mål som antogs vid millenniumskiftet för femton år sedan löper nu ut och FN har därför, tillsammans med sina medlemsländer, tagit fram 17 nya mål som följer de gamla, men är mer specifika och heltäckande. Millenniemålen fick under sina verksamma år stor genomslagskraft genom bland annat minskad fattigdom. Nu hoppas många att de nya målen får ännu större effekt och de ingående punkterna om klimatet anses ligga som god grund inför klimattoppmötet i december.

  Vill du läsa mer om de 17 målen med en liten djupdykning kring klimatfrågorna så finns Supermiljöbloggens artikel från i somras här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra