Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  För minskad fågeldöd – svarta rotorblad testas

  I Nederländerna testar nu vindkraftsbolag att måla vindkraftverks rotorblad svarta.  Detta efter den uppmärksammade norska studien från 2020 som påvisade en minskad fågeldöd när en del av vindkraftverkens rotorblad var svarta.

  Vindkraftverk behövs för att generera förnybar energi, men det är inte en alltigenom en positiv energikälla. SMB har exempelvis tidigare rapporterat om att mellan fem och tio fåglar dödas per år och vindkraftverk. 

  Utifrån det svåra läget var det väldigt positivt när en norsk studie konstaterade att fågeldöden kunde minska med hela 70 procent bara genom att måla en del av rotorbladen svarta. Orsaken är att den svarta färgen gör det lättare för fåglarna att upptäcka vindkraftverkens rotorblad.

  Intresset från energibolagen har inte uteblivit. NyTeknik rapporterar att energibolagen Vattenfall och RWE, tillsammans med lokala provinsen, myndigheter och vindkraftutvecklare i Nederländerna, ska undersöka om svartmålade rotorblad även fungerar för att förhindra fågeldöd i Nederländerna. Ett annat syfte med studien är att undersöka hur närboende upplever svartmålade rotorblad samt hur den svarta färgen påverkar vindkraftverken.

  Det här är positivt då en lösning på fågeldöden orsakad av vidkraftverk är efterlängtad. Dock bör man komma ihåg att det finns större hot för fåglarna än vindkraftverken. Naturvårdsverket skriver:

  Katter, trafik och fönsterrutor dödar avsevärt mycket fler fåglar än vad vindkraft gör, sett till det totala antalet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.