Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, anser att den rödgröna regeringen måste presentera något snart som visar att man menar allvar i klimatfrågan.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp i förra veckan, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Mattias Goldmann, vd för Fores med 2030-sekretariatet, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

  Målet att bli världens första klimatneutrala utvecklade nation skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen och stimulera ett grönt näringsliv som i dag skriker efter tydliga, offensiva mål. Det redan beslutade målet om en fossilbränsleoberoende fordonsflotta visar hur vi som litet land kan göra stor skillnad och inspirera omvärlden att skynda på omställningen i stället för att hitta på ursäkter för att inte agera.

  Förra regeringen hade stor betydelse för det internationella samarbetet kring New Climate Economy och samarbetet mot kortlivade klimatgaser. Åsa Romsons klimatstyre har hittills inneburit att vi släppt ledarskapet på dessa områden utan att något nytt kommit – och miljörörelsen blir naturligtvis mycket besviken om det inte snart kommer något som visar att den rödgröna regeringen menar allvar i klimatfrågan. Sveriges 2020-mål är otydligt, vi har inget 2030-mål alls och alla tycks överens om att ”inga nettoutsläpp” år 2050 är både för luddigt och för sent. Inte heller från oppositionen ser jag mycket till initiativ för ett globalt klimatledarskap. Det är läge att agera!

  Men ett mål betyder inget utan konkret politik och om regeringen fortsatt tänker höja skatten mer på förnybara drivmedel än på fossila, inte vill skatteväxla på allvar och vill fortsätta lägga många miljarder på nya motorvägar, avslöjas det snabbt att målet är ren plakatpolitik och då är det tyvärr lika bra att låta bli.

  Det är upp till bevis i höstens budgetproposition!

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.