Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Företagen behöver satsa på information om farliga ämnen

  Foto: Aney

  Cirka 12 procent av de varor som säljs inom EU kan innehålla särskilt farliga ämnen, visar en granskning av Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA). Dessutom misslyckas majoriteten av leverantörerna att informera om att varorna innehåller dessa ämnen, vilket är ett krav enligt REACH-lagstiftningen.

  I granskningen inspekterades 405 företag i 15 länder. Totalt 682 varor kontrollerades, varav 12 procent visade sig innehålla särskilt farliga ämnen. Dessa ämnen är sådana som har inkluderats i den så kallade kandidatlistan, enligt kemikalielagstiftningen REACH. Produkterna inkluderade kläder, skor, hemtextil, kablar, hemelektronik och olika plast- och gummivaror. Produkterna som kontrollerades valdes för att de mycket sannolikt skulle innehålla kandidatlistade ämnen.

  Ämnen som finns på kandidatlistan är tillåtna i varor, men företag måste informera sina kunder om förekomsten av dessa ämnen. Om en konsument frågar ifall en vara innehåller dessa ämnen, måste hen informeras inom 45 dagar utan kostnad.

  Granskningen visar att företagen måste förbättra sina kunskaper om de produkter de levererar till sina kunder. De måste även bättre kommunicera denna information så att produkter som innehåller särskilt farliga ämnen kan användas på ett säkert sätt.

  ”Även om nästan 90 procent av produkterna inte innehåller ämnen som är särskilt farliga över 0,1 procent, visar rapporten tydligt ett fel i kommunikationen av företagen. Förbättring behövs om vi vill få REACH att fungera i alla aspekter, bidra till målen för den cirkulära ekonomin och ha en bra databas enligt vad som krävs enligt avfallsdirektivet”, säger Erwin Annys, chef för ECHA:s support- och verkställighetsenhet.

  ECHA kommer att rekommendera ytterligare åtgärder utifrån granskningens resultat för att förbättra situationen. Ett framsteg i Sverige kommer att vara en kemikalieapp, som lanseras i höst av Sveriges Konsumenter. Genom att använda kemikalieappen blir det lättare för konsumenterna att fråga efter information om kandidatlistade ämnen i varor.


  SMB bevakar kemikalier. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra