Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare: ”Näst sämsta beslutet i modern politisk historia”

  Peter Szakalos, korrosionsforskare vid KTH, säger att beslutet om kärnavfall är det näst sämsta i modern politisk historia. Han menar att SKB inte tagit hänsyn till att kopparkapslarna kan brytas ner inifrån och spricka.

  – Det finns ingen chans att det kommer att fungera som SKB har hävdat i sin ansökan. Det finns inte en möjlighet, säger han till Sveriges radio. Det sämsta beslutet menar han är förtida nedstängning av svensk fungerande kärnkraft.

  KTH-forskaren bedömer att kapslarna kommer att börja haverera inom 50-100 år, och att ingen kapsel kommer att överleva 1000-årsdagen.

  Han får mothugg från SKB:s VD Johan Dasht, som svarar att Strålsäkerhetsmyndigheten inte kunnat få belägg för Szakalos påstående.

  – Bara för att man har en titel forskare och säger en massa saker så blir det inte en sanning, säger Johan Dasht.

  I remissyttrandet från KTH går att läsa att SKB:s analyser lutar sig mot tio år gammal data, och att korrosionsforskningen sedan dess kunnat hitta ”lokala (snabba) korrosions- och försprödningsprocesser på olegerad koppar i slutförvarsmiljön”. Dessutom finns problem med kärnförvarets andra barriär, bentonitleran, då deponeringshålen och tunnlarna väntas vara fyllda med vatten efter några tusen år. Det gör att barriären inte kommer att fungera som det var tänkt från början.

  I SKB:s svar menar de att Szakalos uppgifter bygger på ”orealistiska förutsättningar” och att det därför inte går att bedöma rimligheten i tidsintervallerna.

  Faktarutan

  Förvaret
  SKB har föreslagit att slutförvaret ska byggas i Östhammars kommun, nära kärnkraftverket i Forsmark. Där är det tänkt att det använda kärnbränslet ska förvaras i kapslar cirka 500 meter ner i berggrunden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!