Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskarvärldens uppmaning till svenska politiker: Ta klimatkrisen på allvar

  Markus Spiske/ Unsplash Foto: Bild av Markus Spiske

  I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar forskningsvärlden svenska politiker att ta klimatkrisen på allvar. Författarna menar att det kräver ett starkt ledarskap samt personliga och strukturella förändringar.

  I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar 1944 forskare och forskaranställda från 45 svenska lärosäten och forskningsinstitut svenska politiker att ta klimatkrisen på allvar. Skribenterna nämner extremväder, klimatflyktingar och den biologiska mångfalden som exempel på att klimatkrisen hotar nuvarande och kommande generationers välbefinnande och överlevnad. Något som huvudsakligen är resultatet av ohållbar konsumtion av framförallt världens rikaste tiondel – vilket innefattar de flesta svenskar.

  Skribenterna menar att rika länder som Sverige har ett ansvar att minska sin konsumtion och sina utsläpp vilket enbart kan möjliggöras av en genomgripande samhällsomställning:

  Många politiker ser ny teknik som lösningen på samhällets omställning, men forskningen visar tydligt att en stor del av omställningen måste ske genom att vi ändrar våra beteenden: konsumerar mindre, flyger mindre, äter mindre kött. Det krävs både personliga och strukturella förändringar.

  Författarna yrkar på att en sådan omställning inte är omöjlig för politiken att åstadkomma. Både forskning och historiska exempel som covid-pandemin, där kraftfulla åtgärder snabbt sattes in till följd av en global kris, visar att det är möjligt.

  Sverige – inte längre föregångsland?

  FN:s första klimatkonferens hölls i Sverige 1972 och vi har länge setts som ett föregångsland med en progressiv klimatagenda. Men författarna menar att Sverige halkat efter och att debatt kring lägre skatt på drivmedel, minskad miljöbudget och lägre klimatbistånd sätter Sverige i dålig dager.

  Forskarna har tröttnat på politikers ovilja och tomma ord när det kommer till klimatfrågor och uppmanar till ett modigt, tydligt och starkt ledarskap som tar klimatkrisen på allvar:

  Läget är akut – utsläppen fortsätter att öka när de tvärtom behöver minska drastiskt. Nu vädjar vi till ALLA Sveriges politiker: Sätt klimatkrisen högst på agendan! Använd den tillgängliga vetenskapliga expertisen, börja med att genomföra de rekommendationer ni redan fått från Klimatpolitiska rådet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!