Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskningen går framåt kring hur vatten kan renas från läkemedel

  Varje år används närmare 1000 ton läkemedel i vårt avlånga land. Av dessa hamnar tusentals kilo i de svenska reningsverken. Mycket kan idag renas, men en betydande mängd fortsätter ut i hav och vattendrag och påverkar levande organismer negativt.

  En grupp forskare med ledning av Berndt Björlenius, forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, undersöker hur läkemedelsrester påverkar akvatiska miljöer och hur riskerna för dess invånare kan minskas. Experimentet genomförs vid Henriksdals reningsverk i Stockholm där ett hundratal olika ämnen har undersökts. Varje år kommer 8500 kg in till reningsverket, av dessa fortsätter ungefär 900 kg ut i Östersjön som renat vatten, enligt resultat från experimentet.

  Det låter kanske som en bra rening, men om man bortser från de vanligast förekommande substanserna ibuprofen och paracetamol, som finns i smärtstillande medel och är lättast att rena bort, så finns hälften av de aktiva substanserna kvar i det utgående vattnet, säger Berndt Björlenius.

  Eftersom läkemedel ofta ska kunna passera genom kroppen med bibehållen effekt bryts de inte ner som andra ämnen, utan följer med ut i avloppet och vidare till hav och vattendrag. I och med att många dessutom har lång lagringstid har halter av flera läkemedel hittats långt ute till havs vid experiment gjorda de senaste åren. Höga halter av östrogen har hittats i hanfiskar som fått nedsatt fortplantningsförmåga, bytt kön eller varit tvåkönade, något som slår mot hela populationens fortlevnad.

  För att kunna förbättra reningen i verken genomförs nu experiment med aktivt kol och oxidering med ozon där både reningen undersöks, samt de bieffekter som kan uppstå av själva reningsmetoden med dessa ämnen.

  Mycket talar för att en kombination av aktivt kol och ozon ger bäst resultat. Det gäller att hitta balansen mellan ozondos, reningsgrad och risk för biprodukter. Vi måste prova olika varianter, eftersom det är stor spridning på effekterna av olika typer av rening på de aktiva substanserna. Det går inte att dra alla över en kam. Vi måste vara fullständigt säkra på att vi kan ta bort de negativa biologiska effekterna utan att nya ämnen tillförs, som är skadliga. Våra metoder ska fungera i verkligheten, och därför vill vi göra misstagen i liten skala, säger Berndt Björlenius.

  Målet för i år är att i större skala testa dessa metoder för att kunna få bort upp till 95 procent av de olika typer av läkemedel som släpps ut, istället för dagens 50 procent, enligt Björlenius. Experimentet kommer genomföras i Knivsta utanför Uppsala där den nya reningsmetoden kopplas på i slutet av den ordinarie.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.