Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Först nu undersöker Livsmedelsverket PFAS i mat

    Foto: Mittmac från Pixabay Foto: Mittmac från Pixabay

    Livsmedelsverket vill kraftigt skärpa gränsvärdet i dricksvatten för de hälsoskadliga PFAS, ”evighetskemikalierna”. Men när det gäller läget för övriga livsmedel saknar myndigheten i stort sett kunskap. Nu ska det äntligen bli ändring på det.

    Det var härom veckan som Livsmedelsverket presenterade sitt förslag till en avsevärd skärpning av riktvärdet för PFAS i dricksvatten, vilket SMB berättat om.

    Nuvarande 90 nanogram per liter dricksvatten ska från och med den 1 januari 2023 sänkas till fyra nanogram per liter. Förslaget som är ute på remiss innebär därtill att värdet skrivs in i lag vilket gör det till ett juridiskt gällande gränsvärde, även det en skärpning.

    Ska ingå i matanalysen

    Men Livsmedelsverket nämner inget om PFAS i andra livsmedel. Hur tar man höjd för att det inte ska finnas för höga halter i dessa?

    Enligt avdelningschef Maria Florin på Livsmedelsverkets enhet för säkra livsmedel är frågan mycket berättigad. Och den kommer att få svar.

    – Vi vet ju att man får i sig PFAS från andra håll än via dricksvatten. Det kan handla om andra livsmedel, och det finns även undersökningar som pekar på att vissa ytbeläggningar kan ge i från sig PFAS. Men vi har idag inte tillräcklig kunskap om hur det ser ut i våra övriga livsmedel, säger hon till Supermiljöbloggen.

    – Därför kommer PFAS-analyser ingå i vår återkommande så kallade Matkorgsundersökning, som påbörjas i höst. Det är ett omfattande analysarbete, som tidigare inte gjorts beträffande dessa kemikalier.

    Trots att det varit känt under lång tid att PFAS finns i dricksvatten på många håll, har de flesta övriga fasta födoämnens innehåll alltså undgått radarn fram till nutid. Fisk har det dock gjorts mätningar på, till exempel i Vättern, med otillfredsställande besked.

    Sverige är knappast förskonat

    Inte minst har PFAS-kontaminerat kött från naturbetande nötkreatur i danska Korsör väckt stor uppståndelse och debatt. Djuren fick i sig ämnet på betesvallar som förorenats av vatten från en intilliggande brandövningsplats. Barn i trakten som fått i sig kemikalien har uppvisat kraftigt försämrat immunförsvar och PFAS är ytterst starkt misstänkt som orsak.

    Det finns inga skäl att tro att Sverige skulle vara förskonat från den här sortens föroreningar av jordbruksmark, enligt Sveriges Radio som undersökt förhållandena i bland annat Östergötland.

    Remisstiden för Livsmedelsverkets förslag om skärpta dricksvattenregler går ut den 17 juni. Det ska tilläggas att förslaget omfattar fyra av de omvittnat skadligaste PFAS-kemikalierna, bland andra redan förbjudna PFOS och PFOA.

    PFAS är dock en oerhört stor ämnesgrupp om minst 5 000 enskilda, men likartade molekyler.

    Inom EU pågår arbetet med att inom några år mönstra ut i princip alla PFAS-kemikalier från marknaden, utom där de absolut inte kan undvaras. Argumentet, förutom deras direkta påverkan på folkhälsan, är att de på grund av sin mycket stabila kol-fluorbindning hela tiden anrikas i naturen och därmed även i människors och djurs kroppar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.