Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Förtroendet för Sveriges livsmedelsförsörjning rasar

    Sex av tio svenskar, 62 procent, har som följd av coronapandemin fått minskat förtroende för att Sveriges matproduktion är tillräcklig för att försörja hela befolkningen. Det visar en ny Sifoundersökning som Norrmejerier låtit genomföra.

    Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige måste producera mycket mer av sin egen mat. För en stabil svensk livsmedelsförsörjning behöver vi ta vara på alla unika förutsättningar runt om i landet och matcha dem med olika typer av matproduktion, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier i ett pressmeddelande.

    Den nya Sifoundersökningen visar att sex av tio svenskar, 62 procent, i och med coronapandemin har fått något eller mycket mindre förtroende för att matproduktionen i Sverige ska räcka till. Tydligast är denna trend bland invånare i Norra Sverige och Göteborgsområdet. Där har uppåt sju av tio, 66 respektive 70 procent, fått minskat förtroende för Sveriges förmåga till livsmedelsförsörjning.

    Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva. Vi behöver en långsiktigt stabil matproduktion där gårdar och lantbrukare finns kvar och kan bli fler över hela landet. Det ger god beredskap både till vardags och i kristider, anser Anna-Karin Karlsson.

    I dag är varannan tugga som vi stoppar i munnen importerad, enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Enligt LRF finns det stor potential att öka den svenska produktionen och ytterligare 600 000 ha åkermark kan potentiellt odlas. Relativt sett är andelen outnyttjad mark högst i Norrland och Svealand där soltimmarna är få och vintern lång. Kor, får och lamm är utmärkta omvandlare av gräs till kött och mjölk på marker där det är svårt att odla annat än just gräs.

    Samtidigt ser vi utbildningar inom bland annat självhushållning, skogsodling och krigsberedskap som presenterar alternativa lösningar till framtidens utmaningar inom livsmedelsproduktionen. Sedan 2015 finns den partipolitisk obundna föreningen Omställningsnätverket som syftar till att stärka lokal resiliens genom att ställa om till lokal matproduktion och ett uthålligt och fossilfritt samhälle.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.