Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fossiljättar satsar miljarder på att påverka EU:s folkvalda

  Lobby EU bryssel Foto: Steve Cadman

  Sedan 2010 har de fem största fossilbolagen satsat 2,7 miljarder kronor på att lobba mot EU:s politiker. Det visar en ny rapport från Corporate Europe Observatory. 

  Stora utsläppare som Shell och BP och deras lobbygrupper har försenat, försvagat och saboterat hur EU agerar mot klimatkrisen. De har köpt sig tillträde till och inflytande i Bryssel.

  Det säger Pascoe Sabido, utredare på Corporate Europe Observatory (CEO), till The Guardian. Tillsammans med Food & Water Europe, Friends of the Earth Europe och Greenpeace har CEO undersökt hur mycket pengar fossilbolagen spenderar för att lobba mot EU:s politiker. Resultatet är minst sagt chockerande, men kanske inte helt förvånande. Mellan 2010 och 2018 satsade de fem största fossilbolagen – Shell, BP, Chevron, ExxonMobil och Total – minst 2,7 miljarder kronor på lobbyism gentemot EU med syfte att vilseleda allmänheten och motarbeta klimatmål. Det är samma företag som också står för över tio procent av alla klimatutsläpp sedan 1965, vilket en tidigare granskning avslöjat.

  Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet sedan i somras, säger till ETC att det är ett tydligt bevis på att företagen kan säga en sak men ändå vill stanna i det gamla paradigmet. Han är inte förvånad över hur mycket pengar dessa företag satsar på att lobba politiker, men har själv inte blivit kontaktad av deras lobbyister.

  De förstår väl att det inte tjänar något till.

  Han är dock orolig över vad deras stora inflytande kan leda till.

  Det handlar om att fördröja den nödvändiga och ur deras perspektiv tuffa lagstiftning som måste till för att klara klimatkrisen. Fossilt måste bli kvar i marken. Och då har de ingen verksamhet längre om de fortsätter att vara fossila bolag istället för att ställa om till en ljus framtid.

  Han berättar även för ETC att när EU-parlamentet tidigare i år kallade Exxon till utfrågning kring att de bedrivit desinformation om klimatkrisen så dök företaget helt enkelt inte upp. Lika lätt har de inte kunnat undvika att ställas till svars i USA där Exxon nu anklagas för bedrägeri. Det är åklagarmyndigheten i delstaten New York som har stämt oljejätten för att ha vilselett aktieägarna och därigenom riskerat lärares och brandmäns pensioner.

  Detta rapporterar Dagens ETC som var på plats när den unika rättegången inleddes på Manhattan. Bakgrunden är att delstaten New Yorks pensioner delvis är investerade i Exxon Mobil. Det innebär att en del av aktieägarna är offentliganställda som lärare och brandmän. Företaget anklagas nu för att ha vilselett dessa aktieägare genom att försäkra att bolaget kommer att fortsätta ge bra avkastning. Internt har företaget fifflat med bokföringen och dolt andra beräkningar som visar att bolaget inte alls kommer att vara lika lönsamt i en framtida ekonomi med hänsyn till klimatåtgärder.

  Rättegången förväntas pågå i tre veckor och är en del i raden av växande stämningar och rättsfall kopplade till klimatkrisen. Fortsättning lär följa.


  Su­permil­jö­blog­gen bevakar fossillobbyn. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.