Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Från avtal till action

  Conférence des Nations Unies sur les changements climatiques - COP21 (Paris, Le Bourget) Foto: Public domain

  Efter 13 dagars förhandlande vid COP21 ställde sig nästan alla 195 länder bakom klimatutkastet och världens första globala avtal kunde i lördags fastställas. Nu står länderna inför det praktiska arbetet som förhoppningsvis ska nå fram till avtalets uppsatta mål och ambitioner. 

  Johannes Stripple, docent vid Lunds universitet, uttryckte en lättnad över det antagna avtalet när SVT nyheter intervjuade honom igår. I jämförelse med mötet i Köpenhamn vittnar han om ett större engagemang från länder som Kina och USA.

  Vidare pratade han om det nya tvågradersmålet som möjligt att uppnå, men att det krävs stora insatser.

  Om utsläppen fortsätter som i dag går vi snarare mot en 3-gradersvärld. Det är mycket som måste ske för att vi ska klara av det. […] Nu krävs det att vi dekarboniserar alla delar av samhället, allt från transporter till boende, stålverk och industrier. Nu måste de fossila bränslena ut ur varje hörn av samhället.

  För Sveriges del gäller det att nu utveckla arbetet inom områden särskilt svåra att hantera. Omställningsarbetet har hittills varit framgångsrikt inom bland annat fjärrvärme, det vidare arbetet behöver dock accelereras om målsättningen att bli Västeuropas första fossilfria land ska bli verklighet.

  […] Vi behöver ha högre mål för användning av till exempel, förnybara bränslen. Vissa områden, som stålproduktion och plastindustrin, är svåra att hantera. Där använder vi olja, men man kan också tillverka plast av förnybara bränslen.

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.