Ett historiskt rättsfall inleddes på torsdagen i Frankrike där miljöorganisationer anklagar staten för att vara ansvarigt för misslyckande i kampen mot den globala uppvärmningen.
Fyra franska miljöorganisationer, Notre Affaire à tous, Greenpeace France, Fondation Nicolas Hulot och Oxfam France, anklagar Frankrike för att ha brutit mot sina miljöförpliktelser, och ställer nu staten till svars framför domstol. Detta är ett viktigt steg för klimatförespråkare som hoppas på ett erkännande av statens ansvar for ekologiska skador och dess effekter på människor och miljön.
Kampanjen som går under namnet L’Affaire du siècle (Århundrets affär) inleddes för 2 år sedan och har fått stöd av mer än 2,3 miljoner franska medborgare, vilket är betydligt fler namn än någon annan namninsamling någonsin tidigare uppnått i Frankrike.
Frankrike har officiellt lovat att minska sina utsläpp med 40 procent till 2030, men organisationerna invänder att staten bryter detta löfte genom att kraftigt överskrida sin koldioxidbudget, inte renoverar byggnader för att göra dem energieffektiva eller agerar tillräckligt snabbt för att för att utveckla förnybar energi. De hävdar att detta har en allvarlig inverkan på den dagliga livskvaliteten och hälsan hos människor i Frankrike.
”Om Århundrets affär vinner skulle det vara ett historiskt beslut för klimaträttvisa i Frankrike. Det skulle sätta politiker inför sina egna ekologiska motsägelser: mycket prat och lite handling”, säger Cécilia Rinaudo koordinator för Notre Affaire à tous till L’Agence France-Presse.
Hoppet är att fallet kommer att leda till större åtgärder för att begränsa klimatförändringarna genom att betrakta det som en mänsklig rättighet. Domen skulle representera en viktig symbolisk seger och kräva att den franska staten förverkliga sina löften.
Kampanjen för rättsfallet fick fotfäste då den franska staten försökte höja priserna på bensin och diesel, men inte skatterna för stora förorenande företag och ansågs då lägga arbetsbördan på medel- och låginkomsttagare. Detta utlöste gula västarnas proteströrelse och flera stora miljödemonstrationer i Frankrike.
Det här blir den första stora klimaträttegången i Frankrike, men inte den första i Europa. Som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat vann miljöaktivister i Nederländerna för ett år sedan ett historiskt domstolsbeslut som förpliktade den holländska regeringen att skärpa sina klimatmål.
Frågan är om regeringar i och med de här rättsfallen framöver kommer att kunna tvingas göra allvar av den tidigare allt för konsekvenslösa gröna retoriken.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till