Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Frida Ekerlund: Det verkar vara en kamp mellan nord och syd

    COP20 avslutades under söndagen och drog därmed över med 31 timmar. Frida Ekerlund från Latinamerikagrupperna har varit på plats i Lima under klimatmötet och deltagog på Cumbre de los Pueblos – det alternativa klimatmötet. ”Det verkar vara en kamp mellan globala nord och syd”, säger hon.

    Det alternativa mötet innebär inte bara möten utan också kulturella inslag av musik och sång. De som har tillbringat tid på COP och sedan kommit till Cumbre de los Pueblos har sagt att de känner en befrielse över att träffa ”vanligt folk” och att det finns plats för att diskutera konkreta miljöproblem och lyssna till erfarenheter från människors vardag.

    image_1
    Foto: Frida Ekerlund

    Det alternativa mötet var 4 dagar långt och avslutades dagen innan det officiella mötet skulle sluta, 12 december. Det har varit ett fullspäckat schema med många programpunkter som man kan välja mellan, bland annat en stor klimatmarsch där ungefär 15 000 personer förväntades delta. Marschen startade i norra Peru, Cajamarca, som är en stad med många sociala konflikter på grund av gruvnäringen.
    Under Cumbre de los Peublos har det diskuterats bland annat klimaträttvisa, agroekologi och konsekvenser av transnationella företags bristande miljöansvar, exempelvis problem med gruvföretagen. Målet har enligt Frida varit ett bindande globalt klimatavtal. De har velat att urfolk och småbrukarrörelser ska ha inflytande i de alternativ som lyfts, och att sociala rörelsers kritik mot grön ekonomi, klimatsmart jordbruk och REDD+ lyfts.  Den sista dagen lämnade det alternativa mötet över sina utarbetade förslag till COP20.
    Att jorden behandlas som ekonomiskt kapital går helt och hållet emot många samhällens kosmovisioner. En urfolksrepresentant sade under ett möte ”Vi är moder jords barn, inte hennes ägare. Vi kan omöjligt sätta pris på jorden”.
    Det intressanta är att det finns ett konsensus kring avfärdandet av initiativ som REDD och klimatsmart jordbruk. Till exempel handel med utsläppsrätter betraktas som ett sätt för rika stater att betala, och fortsätta konsumera som tidigare. Därför är slogan för mötet ”Vi ändrar inte klimatet, vi ändrar systemet” Det finns en önskan om en annan värld där klimatet och miljön överhuvudtaget inte kan ”förhandlas” utan respekteras.
    Det varit svårt att få direkt insyn i hur förhandlingarna gått från det alternativa mötet, men varje dag har det ändå kommit en uppdatering. Hon säger att det har verkat vara en kamp mellan det globala Nord och Syd, där det är svårt att definiera på vilka premisser klimatansvaret ska utkrävas.
    USA verkar inte vara intresserade av bindande avtal utan vill att varje stat ska dra sitt strå till stacken efter vilja och förmåga. Vi har också hört att det främst är i slutet av COP com statsrepresentanterna känner press på uttalande och resultat. Även detta COP har varit väldigt ljummet i termer av vilja att söka multilaterala bindande avtal.
    Medan flera uttrycker glädje över att i slutändan fått till ett avtal att utgå från i Paris 2015 har resultatet av mötet också fått mycket kritik.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.