Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fyra av åtta partier långt från att nå Parisavtalet

  Den kvarvarande svenska utsläppsbudgeten för koldioxid uppgår till bara 170 miljoner ton. Foto: Bild av Hans Braxmeier från Pixabay

  Vänsterpartiets och Miljöpartiets klimatpolitik kommer närmast Parisavtalets mål om maximalt 1,5 graders uppvärmning. Längst från att nå Parisavtalet befinner sig Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, visar en granskning.

  Undersökningen har gjorts i samarbete mellan en rad organisationer, bland andra Klimatkollen, Världsnaturfonden WWF och forskarnätverket Researchers desk. Den har analyserat partiernas egna klimatmål och jämfört dessa med Sveriges andel av världens återstående så kallade koldioxidbudget.

  Budgeten används för att visa hur stora utsläpp som kan tillåtas för att klara maximalt 1,5 graders uppvärmning (med 50 procents sannolikhet) till nästa sekelskifte.

  Partierna har fått svara på en enkät, vilket sju av riksdagens partier gjorde förutom Moderaterna.

  Uträkningen av Sveriges återstående budget för koldioxidutsläpp är gjord av forskare på Uppsala universitet och uppgår till 170 miljoner ton.

  170 miljoner ton är en mycket låg volym och motsvarar enbart några få års ytterligare utsläpp. Beräkningen utgår från att Sverige, liksom en rad andra rika industriländer, har en historisk utsläppsskuld som bidrar till nuvarande uppvärmning. Detta eftersom koldioxid är en mycket långlivad växthusgas som blir kvar i atmosfären under flera sekler.

  De klimatmål som just nu enligt riksdagsbeslut gäller för Sverige ligger på en utsläppsvolym på 355 miljoner ton, alltså mer än dubbelt den maximala utsläppsvolym som Parisavtalet kräver.

  Undersökningen visar att S, M, KD och SD i sina respektive klimatpolitiska program inte uppvisar någon högre ambition än så.

  Det gör däremot Centerpartiet, som hamnar på 311 miljoner ton koldioxidutsläpp. Enligt undersökningen når MP och V, om de fick igenom alla sina klimatåtgärder, en utsläppsvolym på 180 respektive 217 miljoner ton. Liberalerna hamnar på motsvarande de nuvarande svenska klimatmålet, men har en hög ambition att sänka utsläppen med exempelvis så kallad Bio-CCS. Tekniken innebär att koldioxid från förbränning av skogsflis och liknande avskiljs och lagras under mark eller havsbotten.

  Det är uppmuntrande att fyra partier har högre ambitioner än Sveriges nuvarande klimatmål och att två av dem har ambitioner som nästan når upp till en rättvist fördelad koldioxidbudget för Sverige, enligt Parisavtalets 1,5-gradersmål. Men nu måste ambitionerna omsättas i praktik, säger Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet i WWF:s pressmeddelande.

  Enkäten till partierna behandlade även den kontroversiella frågan om partierna ställer upp på EU:s mål om ökade kolinlagring i skog och mark. EU vill att Sverige ska öka kollagringen från nuvarande 43 till 47 miljoner ton årligen från år 2030. Skogsbranschen och de flesta partierna är kritiska till att Sveriges beting ska höjas och fruktar att detta kräver lägre avverkningstakt i skogarna.

  EU:s linje accepteras endast av V och MP, medan S och C vill behålla nuvarande nivå. KD, L och SD svarade inte på frågan, och alltså inte heller Moderaterna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!