Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Fyra av nio planetära gränser har passerats, visar ny forskning från Stockholm Resilience Center. Dessa fyra gränser är klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, förändrad markanvändning och flöden av kväve och fosfor.  Konceptet planetära gränser presenterades i en uppmärksammad artikel 2009 och handlar om nio miljöförändringar som orsakas av människor och som är mycket viktiga för jordens stabilitet. De andra fem gränserna är ozonsiktets uttunning, havsförsurning, färskvattenanvändning, luftpartiklar och nya kemiska substanser. 

  Att överskrida gränserna ökar risken att mänskliga aktiviteter oavsiktligt kan tvinga in hela jordsystemet i ett för mänskligheten mycket mindre fördelaktigt tillstånd. Detta skulle vara ett bakslag för ansträngningarna att minska fattigdom och leda till minskat välbefinnande i många delar av världen, även i rika länder, säger Will Steffen som är en av forskarna bakom planetära gränser.

  Människans ökade användning av kväve och fosfor leder till att mer  hamnar i vattendrag, sjöar och hav vilket bidrar till både syrebrist och algblomning. Mycket skog, gräsmark, och våtmarker har omvandlats till jordbruksmark vilket påverkar flödena av kol, fosfor och kväve i naturen och är en anledning till att vår markanvändning är ohålbar.  Förändringar  i ekosystemen på grund av människan har varit snabbare under de senaste 50 åren än någonsin tidigare i människans historia och har nu också passerat gränsen för vad som är hållbart. Mer om bakgrunden till de planetära gränserna finns att läsa här.

  För klimatförändringarna så sattes gränsen i studien från 2009 till 350 miljondelar (ppm) koldioxid i luften. Om koldioxidhalten är högre än så riskerar några av de stora polarisarna att eventuellt försvinna. I december 2014  var den genomsnittliga koldioxidhalten 398,78 ppm, enigt CO2 Now.org 

  Trots att det ser allvarligt ut finns det möjligheter.

  Världen har en fantastisk möjlighet i år att hantera globala risker, på ett rättvist sätt. I september kommer nationer världen över att anta FN:s globala hållbarhetsmål ”Sustainable Development Goals”. Med rätt ambitioner kan detta skapa förutsättningar för långsiktig mänsklig välfärd inom planetens gränser, säger Johan Rockström som är en annan av forskarna bakom planetära gränser.

  För den som vill veta mer om planetära gränser så finns det här talet från Johan Rockström på TED Talks.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.