Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Geoengineeringstest i USA ska minska solinstrålningen – möts av kritik

  Moln reflekterar solljus och har därför en avkylande effekt. Foto: Jason Blackeye/Unsplash

  Forskare i San Francisco ska utföra ett experiment i syfte att öka molnens reflektion av strålning, vilket ska ge en avkylande effekt på jorden. Men det finns stora risker och en tydlig opposition mot den här typen av försök.

  Det är det första testet av sitt slag som sker utomhus i USA. Eftersom vattenånga – och därmed moln – reflekterar solljus, har det en avkylande effekt på planeten. Ett projekt som leds av forskare på University of Washington ska nu spraya mikroskopiska saltpartiklar i luften. Målet är att öka densiteten så pass mycket att molnens kapacitet att reflektera solljus ökar.

  Det har varit mycket tystnad och sekretess runt projektet för att undvika bakslag från allmän opinion, enligt Scientific American. Det finns även etiska faktorer kring en studie som denna eftersom det finns en risk att den skadar ekosystem eller samhällen i området där testerna utförs.

  Tidigare blev ett liknande projekt på Harvard avvecklat på grund av opposition från ursprungsbefolkningen och miljöorganisationer. De första testerna var tänkta att göras över Sverige under 2021, men möttes av starkt motstånd. En liknande situation i Mexiko slutade med att mexikanska staten förbjöd geoingenjörsvetenskap i landet.

  I dagsläget är teorierna om att människan kan påverka jordens temperatur genom att reglera solinstrålningen mest hypotetiska, och ämnet är högst kontroversiellt. Miljörörelsen i USA är tydligt skeptisk till testerna för att modifiera solinstrålningen. Karen Orenstein på amerikanska Jordens Vänner kallar det för en “oerhört farlig distraktion.” Hon menar att det bästa sättet att adressera klimatförändringarna är att snabbt ställa om från förbränning av fossila bränslen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.