Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Globalt värmerekord för januari

  Foto: Pixabay

  Inte sedan mätningarna började för 141 år sedan har det varit så varmt i januari, bekräftar NOAA. De 10 varmaste januarimånaderna någonsin har nu ägt rum sedan 2002.

  Den amerikanska vädermyndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) slår nu fast i sin globala klimatrapport för januari 2020 att det var den varmaste januarimånaden som hittills uppmätts på jorden, med en genomsnittlig temperatur på 12 grader.

  Enligt NOAA var medeltemperaturen över jordens land- och vattenmassor i snitt 1,14 grader över genomsnittet för hela 1900-talet. Detta innebär att januari 2020 slog det tidigare rekordet från 2016 med 0,02 grader.

  Resultatet bekräftar liknande mätningar från EU:s klimatforskningscenter Copernicus som nyligen visade att månaden går till historien som den varmaste januari i Europa någonsin med en medeltemperaturen på 3,1 grader över snittet mellan 1981 och 2010 över hela Europa.

  Här i Sverige blev det en extremt mild januarimånad med många nya temperaturrekord. Dygnsmedeltemperaturer över 10 grader noterades och maxtemperatur på 12,1 grader. Samtidigt slås värmerekord på Antarktis med overkliga temperaturer över 20 grader. Antarktis hör till de snabbast uppvärmda platserna i världen de senaste 50 åren har det blivit nära tre grader varmare.

  Samtidigt får flera EU-länder kritik för att man ännu inte lämnat in sina nationella energi- och klimatplaner, rapporterar Vetenskapsradion. De skulle varit inne innan årsskiftet. Planerna är en viktig del av arbetet med att nå EU:s klimatmål, bland annat för att det görs för lite för att ta bort de skattelättnader som finns för fossila bränslen, enligt Ipek Gençsü, forskare vid fristående miljöforskningsinstitutet Overseas Development Institute:

  De 11 största ekonomierna i EU ger tillsammans mer än motsvarande 1000 miljarder kronor per år i subventioner till produktion och användning av fossila bränslen.

  Dubbelmoralen är dessvärre inte längre förvånande och frågan kvarstår hur synlig klimatkrisen måste bli för att uppnå verklig förändring.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra