Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Det varma vintervädret är inte bara en lokal historia i Sverige utan sveper över hela Europa. Tillsammans med temperaturer över det normala i stora delar av USA och östra Kanada, över Japan och delar av östra Kina och Sydostasien blir det tydligt att vår värld håller på att hettas upp.

  Januari 2020 går till historien som den varmaste januari i Europa någonsin. Den slår ut tidigare rekord från januari 2007. Medeltemperaturen låg 3,1 grader över snittet mellan 1981 och 2010 över hela Europa. Det var också jordens varmaste januari, enligt Copernicus som är EU:s jordobservationsprogram och förvaltas av EU-kommissionen. Tidigare i år presenterade Copernicus siffror som visar att 2019 var det varmaste året i Europa någonsin, och det näst varmaste globalt sett.

  I Stockholm, Oslo och Köpenhamn låg temperaturen över nollan varje dag i januari. Svensk skidindustri kämpar då det är en utmaning att ens göra konstgjord snö med de här höga temperaturerna. Den ovanliga vintern har i södra Sverige satt igång körsbärsträdens knoppsprickning trots att det är midvinter och borde vara den kallaste perioden. I Örebro var det den 9 januari 10,6 grader, vilket var den varmaste januaridagen sedan 1858.

  I Helsingfors i Finland låg temperaturen över nollan varje dag i januari. ”Det här var den första januarimånaden någonsin i Helsingfors utan snö”, skrev Mika Rantanen som arbetar som forskningsmeteorolog vid Finska meteorologiska Institutet i ett Twitter-meddelande. ”Månadsrekord bröts inte bara, de krossades med stora marginaler.” Mätningarna i Helsingfors går tillbaka till år 1845.

  Värmen begränsas inte bara till Europa. ”Temperaturen var också mycket över genomsnittet i stora delar av USA och östra Kanada, över Japan och delar av östra Kina och Sydostasien, över delstaten New South Wales i Australien och över delar av Antarktis”, skriver Washington Post.

  Även i Ryssland har det varit en rekordvarm januari. Den kommer strax efter Moskvas varmaste december.

  Om mönstret inte bryts kommer denna vinter förmodligen att gå till historien som Europas varmaste sedan vi började mäta. Ytterligare en i raden av indikationer på att vår värld håller på att hettas upp.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!