Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Foto: Greenpeace

  Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, menar att det finns viktiga politiska processer på plats för att Sverige ska kunna visa vägen internationellt. 

  Su­permil­jö­blog­gen har mejlat till re­pre­sen­tan­ter för samtliga riks­dags­par­ti­er, men också till ett antal företag och mil­jö­or­ga­ni­sa­tio­ner för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Re­si­li­ence Centre lyfte upp i förra veckan, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny be­rät­tel­se för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en par­tiö­ver­gri­pan­de över­ens­kom­mel­se, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fos­sil­fria väl­färdsna­tion (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst nä­rings­li­vet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler in­ter­na­tio­nellt.

  Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, skriver i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  Det är precis den här typen av målsättningar som behövs för att få fart på omställningen. Sverige har länge saknat mål som ger tydliga och långsiktiga spelregler för samtliga aktörer, och energi- och klimatpolitiken har därför befunnit sig i ett vakuum. Vi har förlorat ledartröjan i klimatarbetet för det har inte varit tydligt vart vi ska. Nu finns dock viktiga politiska processer på plats, både genom miljömålsberedningens arbete med att utreda en klimatlag och regeringens mål om ett 100 procent förnybart energisystem. Ett mål om att bli världens första fossilfria nation kan rymmas inom båda dessa processer. Sverige måste nu visa vägen internationellt genom att ta fram tuffa delmål med tydliga årtal.

  Det är alltså viktigt att inte fastna vid mål om fossilfritt. Vi måste tänka långsiktigare än så. Framtidens energisystem måste byggas på hållbarhet och då har inte heller kärnkraften någon plats. För fem år sedan tog Greenpeace genom rapporten EnergyRevolution fram ett scenario för hur en energiomställning skulle kunna se ut i Sverige. Då visade vi att det i lugn takt går att avveckla kärnkraften till 2030 och gå över till ett 100 procent förnybart energisystem till 2050. Sedan dess har priserna på förnybart sjunkit rejält, reaktorer kommer stängas inom kort och en omställning nu kan och bör gå mycket snabbare.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra