Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ny rapport visar hur coronapandemin utnyttjas för att försvaga ursprungsbefolkningars rättigheter och intensifiera exploateringen av naturresurser i de fem mest skogstäta tropiska länderna i världen. Pandemin har blivit ytterligare ett vapen för att tysta kritiska röster.

  Rapporten fann att regeringarna i Brasilien, Colombia, Demokratiska republiken Kongo, Indonesien och Peru har använt pandemin som en ursäkt för att minska ursprungsfolkens rättigheter. Samtidigt har staterna inte gett ursprungsbefolkningen den hjälp de behövt för att hantera pandemin. Forskningen är genomförd av Forest Peoples Program, Yale Law School och Middlesex University och har producerats i samarbete med ursprungssamhällena i de berörda länderna. 

  Med ekonomisk nödvändighet som ursäkt har de undersökta staterna prioriterat att hjälpa sektorerna inom energi, gruvdrift och industriellt jordbruk att expandera, medan skydd för ursprungsbefolkningars rättigheter har försummats. När intressen från företag och aktivister som värnar markrättigheter har kolliderat har staterna ofta svarat genom att kriminalisera aktivisterna snarare än att hålla företagen ansvariga. 

  Regeringen har utnyttjat pandemin för att undergräva lagligt skydd av rättigheter i en tid då ursprungsbefolkningar och civilsamhällets motstånd är svårt. Pandemirestriktionerna har möjliggjort kraftig begränsning av yttrandefriheten och motiveringslösa arresteringar.

  Mellan mars och maj 2020 antog Brasiliens regering 195 verkställande handlingar som syftar till att direkt eller indirekt kringgå miljölagar. Dessa handlingar har tillåtit olovlig markanvändning på ursprungsbefolkningarnas territorier. Bara i april 2020 ökade avskogningen av det brasilianska Amazonas med 64 procent jämfört med samma månad år 2019. 

  Urfolks miljö- och rättighetsförsvarare utsattes redan innan pandemin i många delar av världen för stora hot. Under hela pandemin, i stället för att bemötas med större skydd, har aktivister som försökt stå upp för sina rättigheter istället upplevt ökat våld, hot, arresteringar och åtal. I Colombia mördades, enligt FN, minst 120 människorättsförsvarare under år 2020. 

  Många ursprungsbefolkningar förlitar sig på redan ömtåliga ekosystem för deras näring, överlevnad, kultur och värdighet. Respekten och skyddet av ursprungsbefolkningars rättigheter till deras territorier och resurser är oumbärlig för en hållbar användning av vår planetens begränsade resurser.

  Urbefolkningar spelar en avgörande roll för att avvärja klimatförändringar och förhindra förlust av biologisk mångfald. Omkring 80 procent av jordens biologiska mångfald existerar i de landområden som ägs, hanteras eller bebos av urfolk, vilket utgör åtminstone en fjärdedel av jordens landmassa. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.