Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Guterres: Vi måste samarbeta

  Foto: Flickr - Chatham House

  FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar världens länder att agera för klimatet nu, ”annars är vi utdömda”.  

  2020 skulle bli ett avgörande år för att bemöta klimathoten då flera internationella klimattoppmöten var planerade, men i samband med pandemins utbrott hamnade klimatet i skymundan. Nu påminner Guterres världens ledare om att behovet att agera för klimatet är större än någonsin.

  Vi behöver ett antal transformerande åtgärder för energi, för transport, agrikultur, industri och vårt sätt att leva. Annars är vi utdömda, sa Guterres till AFP.

  FN:s generalsekreterare menar att det internationella samarbetet har varit för dåligt vad gäller hindrandet av spridningen av corona-viruset. Det borde bli en läxa för att förbättra samarbetet kring det gränsöverskridande klimathotet.

  De behöver agera tillsammans mot klimathotet, som är ett mycket större hot än pandemin själv. Det är ett existentiellt hot för vår planet och för våra liv.

  Rapporter visar att de globala utsläppen minskat under 2020, delvis på grund av pandemin, delvis på grund av andra faktorer. Samtidigt varnar forskare att de minskningar vi sett hittills inte är tillräckliga, och att det krävs en större systemförändring för att vi ska kunna hålla oss inom gränserna för vad planeten klarar.

  Jag vill inte gå tillbaka till en värld där betydelsen av biologisk mångfald ifrågasätts, till en värld där fossila bränslen får mer subventioner än förnybar energi, eller till en värld där vi ser att sociala ojämlikheter skapar splittringar, osäkerhet, ilska och frustration, sa Guterres.

  Guterres menar också att pandemin har visat på samhällets anpassningsförmåga och att det går att göra förändringar.

  Jag tror vi behöver ha en annan värld, ett annat normalt, och vi har möjligheten att skapa det, sa generalsekreteraren.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra