Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hagainitiativet om Rockströms förslag: ”Ett ambitiöst mål skapar nya affärsområden”

  Sverige har goda möjligheter att bli världens första fossilfria ekonomi. Det menar Nina Ekelund, som är programdirektör i det svenska företagsnätverket.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp nyligen, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Nina Ekelund, programdirektör i Hagainitiativet, svarar i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  Vi välkomnar Johan Rockströms förslag som ligger i linje med vad Hagainitiativet föreslog i mars i år. I vår rapport, En vinnarpolitik för klimatet och näringslivet (pdf), föreslog vi att klimatpolitiken riktas in mot utsläpp nära noll i Sverige vid 2030 och för hela EU bör samma målsättning gälla senast 2040. Detta förslag har vi också lagt fram i Miljömålsberedningen.

  Vårt förslag bygger på att forskningen tydligt visar att klimatpåverkande gaser kraftigt behöver minskas inom en snar framtid. Om vi fortsätter som vanligt så behöver utsläppen tvärstanna år 2050. Den rika världen behöver gå före för att få ner utsläppen till noll. Vi behöver också gå före för att möjliggöra utvecklingen i syd.

  Hagainitiativet ser ett behov av och goda möjligheter att Sverige blir världens första fossilfria ekonomi. De företag som minskar sitt beroende av fossila bränslen kommer att ha bättre förutsättningar att vara lönsamma.

  När företagen i Hagainitiativet arbetar för att minska sin klimatpåverkan med 40 procent till 2020 så går det snabbare än de trott. Företagen ser också att insatserna är lönsamma och stärker varumärkena.

  Vi kan konstatera två saker som talar för ett ambitiöst klimatmål; för det första att det går lättare att nå klimatmål än vad vi trott och för det andra att koldioxidläckage – det vill säga att företag flyttar på grund av en ambitiös klimatpolitik – är överdrivet. Forskning visar att företag flyttar av andra orsaker.

  Däremot behöver vi hitta en väg framåt för den svenska basindustrin. Johan Rockström skriver i sin respons om omställningspotentialen för både energin samt de processrelaterade utsläppen hos basindustrin. Detta är ingen lätt utmaning men samtidigt så finns en vilja från basindustrin av att vara en del av lösningen. Den svenska basindustrin är redan i dag bättre än sina konkurrenter och här kan Sverige både få konkurrensfördelar och bidra till att sektorn minskar sina utsläpp i världen.

  Hagainitiativet är övertygade om att ”business as usual” leder till en kostsam klimatförändring som ingen vill se. Det är därför klimatomställningen är det mest ekonomiskt lönsamma alternativet. Sverige har förutsättningarna att vara första fossilfria nationen i världen. Med ett ambitiöst mål och tydlig inriktning skapas innovationer, nya affärsområden och nya exportgrenar. Är det inte dags för en ny tung svensk fossilfri exportgren?

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Centerpartiet om Rockströms förslag: ”Sverige har unikt goda förutsättningar”

  Moderaterna om Rockströms förslag: ”Viktigt att inte flytta utsläppen”

  Polarbröd om Rockströms förslag: ”Vi stöttar det – mänskligheten behöver ställa om”

  OX2 om Rockströms förslag: ”Vi skulle få se många nya affärsmodeller och företag”

  Socialdemokraterna om Rockströms förslag: ”Sverige ska vara ett land som driver på”

  Sverigedemokraterna om Rockströms förslag: ”Riskerar att påverka vår konkurrenskraft”

  Kristdemokraterna om Rockströms förslag: ”Vi är positiva till att pröva möjligheten”

  Johan Rockström: ”Hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!