Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Här kan 151 vindkraftverk behöva plockas ned – strider mot samernas rättigheter

  Högsta domstolen i Norge fastslog förra veckan att landets största vindkraftsanläggning strider mot FN:s konvention om civila och politiska rättigheter, då vindkraftverken stoppat möjligheten att bedriva rennäring i området. Enligt domen är det tillstånd som utfärdats av norska myndigheter när vindkraftverken byggdes ogiltigt. Vad som nu ska hända med de 151 vindkraftverken är oklart, men de kan behöva plockas ned.

  Den gröna omställningen är inte alltid enkel. Vind- och vattenkraftsutbyggnad är viktigt för att nå ett förnybart energisystem. Samtidigt kan de ge upphov till komplexa och infekterade strider när naturen exploateras. Den kanske mest infekterade konflikten av dem alla utspelar sig nu i norska Trøndelag.

  Fallet gäller två vindkraftparker i Roan och Storheia som norska myndigheter 2013 gav tillstånd till. Miljarder har investerats i projektet och den årliga energiproduktionen ligger på 1900 GWh, vilket innebär el till cirka 760 000 elbilar. Men området där vindkraftparkerna placerades har samer använt till vinterbetesområde ända sedan 1500-talet, något som fick sitt slut när vindkraftverken byggdes.

  När vindkraftverken höll på att byggas under 2018 kritiserades utbyggnationen av FN eftersom det framkom hur samernas rättigheter skulle komma att kränkas. Renägare tog fallet vidare till rätten, där de i förra veckan vann över den norska staten. Vad som nu ska hända med de 151 vindkraftverken är oklart, eftersom att det här hittills är ett unikt fall.

  Renägarna kommer kämpa för att vindkraftsverken plockas ned, och advokat Eirik Brønner som representerar samerna säger till NRK:

  Vår utgångspunkt är att de (vindturbinerna journ.anm) inte kan stå där. Man kan inte sätta upp ett vindkraftverk utan tillåtelse. Högsta domstolen har nu konkluderat att den här tillåtelsen är olaglig. Om man då låter vindkraftverken stå kvar, så vill det innebära att man gör det utan laglig tillåtelse.

  En av Norges största miljöorganisationer, Naturvernforbundet, är också positiva till domen och menar att den förhoppningsvis kommer att avspegla sig på framtida fall där naturen i Sápmi riskerar att exploateras.

  Man kan inte stjäla vinterbete från rennäringen. Nu har en ny gränsdragnings satts som kommer att få stor betydelse för alla vindkraftsfall och för andra fall som gruvor och dumpning av gruvavfall. Det är verkligen en glädjens dag, säger Kjell Derås som är ordförande för Naturvernforbundet till NRK.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.