Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Har Sverige nått peak kött?

  Foto: Agnes Gällhagen, Cashew Kitchen

  Efter att köttkonsumtionen ökat i många år har vi kanske till slut nått peak kött i Sverige. Sedan 2012 har konsumtionen av kött legat ganska stilla och i år har köttätandet – äntligen – minskat jämfört med förra året. Håller trenden i sig resten av året kommer det att bli en minskning med 1,5 kilo kött per person.
  Det är verkligen goda nyheter. Förutom djurrättsperspektivet har köttproduktion stor påverkan på klimatet, och att äta mindre kött är en enkel grej en kan göra för att minska sitt eget koldioxidavtryck. Kanske har det till slut sjunkit in hos svenskarna att vegetariskt och veganskt kan vara rätt gott!
  Under de första tre kvartalen i år har köttkonsumtionen i Sverige minskat med 1,8 procent jämfört med samma period 2016, visar ny statistik från Jordbruksverket. Det kanske inte låter som mycket, men enligt Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, är det den största minskningen sedan 2012.
  Det går inte att säga ännu om minskningen av köttätandet kommer att fortsätta. Vad som däremot är en säkrare trend är att det kött som äts i större utsträckning är svenskt. Importen av gris- och nötkött har minskat med sex procent under de första tre kvartalen i år.

  Nötkött minskar mest

  Ännu mer glädjande är att det är nötkött, den värsta klimatboven, som minskar mest.

  Att det framför allt är nötkött som minskar har vi inte sett tidigare. Förbrukningen har sedan 2003 legat ganska stabilt kring 25 kilo, men i år har den på nio månader minskat med 1 kilo, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket till Dagens Nyheter.

  Köttkonsumtionen är dock fortfarande hög. 1990 konsumerade vi drygt 60 kilo per person, medan det 2016 ökat till nästan 88 kilo var, enligt siffror från Jordbruksverket. I siffrorna är dock ben och annat medräknat, så vikten av det kött som faktiskt äts är ungefär hälften.
  Vegotrenden verkar också hålla i sig. Enligt en undersökning från 2015 säger sig sex procent av svenska folket vara vegetarianer, medan hela 36 procent säger att de ofta äter vegetariskt. Även veganskt har blivit mer trendigt. Facebookgruppen Vad lagar du för veganmat idag? där en tipsar och inspirerar varandra med bilder och recept på veganska rätter, har nästan 99 000 medlemmar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra