Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hela världen hotas av Brasiliens presidentval

  Brasiliens starkaste presidentkandidat vill skövla Amazonas och dra landet ur Parisavtalet. 
  På söndag riskerar Brasilien att välja högerpopulisten och klimatförnekaren Jair Bolsonaro till president. I första omgången av  valet fick han 46 procent av väljarstödet, och lär gå ohotad genom söndagens val.
  Bolsonaro har redan sagt att han kommer lägga ner landets miljödepartement, öppna upp naturreservaten för exploatering och dra Brasilien ur Parisavtalet. Han vill också dra sig ur FN, vilket han kallar för en ”klubb för kommunister”.
  Att en klimatförnekare blir president i ett land som Brasilien är extra allvarligt, eftersom världens största kolsänka hotas. Risken är stor att skövlingen av Amazonas kommer gå ännu fortare med Bolsonaro vid makten.

  Det farligaste är att Bolsonaro även tänker ta bort de kontrollmekanismer som finns för att hindra skövlingen. Det gör att det blir fritt fram för de boskapsfarmare och sojabönder som redan naggat Amazonas i kanten att förvandla regnskog till betesmark, säger DN:s Brasilien-korrespondent Henrik Brandão Jönsson.

  Även Brasiliens urfolk kommer drabbas hårt om deras naturreservat, som täcker 13 procent av landets yta, upphävs. Bolsonaro kommer dessutom kicka ut internationella miljöorganisationer som WWF och Greenpeace och stoppa allt statligt stöd till nationella miljöorganisationer.
  Nu gäller det att Brasiliens folk mobiliserar mot klimatförnekelsen. Annars riskerar världens femte största land att öppna upp för total miljöförstörelse.


  SMB står på barrikaderna mot klimatförnekarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!