Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Herbivåren: En klassiker med utsikt över Stockholm

  Foto: Soulfarmfamily/ Pixabay

  Restaurang: Hermans

  Typ av restaurang: Buffé lunch och middag

  Plats: Fjällgatan 23B

  Typ av måltid: Middag

  Rätt: Buffé

  Prisklass: Lunch: 125kr Middag: 189kr. Rabatt finns för studenter

  Beskrivning: Mysig, vegetarisk restaurang med en fantastisk trädgård att avnjuta en måltid i när vädret tillåter.

  Vegoutbud på menyn: Helt vegetariskt varav det mesta veganskt.

  SMB har än en gång tagit steget ut i Stockholms restaurangvärld, denna gång till Hermans, en riktig Stockholmsklassiker mitt i stan.

  Vi möts av dofter från källarvåningen som gör att det vattnas i munnen på oss. En smal, slingrande trappa leder ner till Hermans vegetariska restaurang, men tanken att det skulle vara en liten trång källarlokal försvinner snabbt när vi märker vad som väntar. Det första ögonen ser är det fantastiska utbudet av efterrätter framme vid kassan. Vi överväger starkt alla tre att starta i den änden, men inser att det nog är lika bra att börja med den riktiga maten, med efterrätterna i åtanke.

  Eftersom det är en riktigt varm försommarkväll väljer vi att sitta ute i den prunkande trädgården med utsikt över Djurgården och Skeppsbron. Syréndoften hänger tung i luften och solen värmer alldeles lagom mycket.

  När vi kommer in och ska plocka för oss av buffén gör vi det klassiska misstaget att ta allt som får plats på tallriken på en gång. Det blir en salig röra med inspiration från Mellanöstern, Asien och Medelhavet på tallriken.

  Buffén var, trots den stora mängden folk som strömmade in, väldigt fräsch och påfylld. Det var inga skålar som stod tomma eller matrester som låg spridda mellan faten som det lätt kan bli på ett buffébord.

  Det fanns en tanke som uppskattades av oss som miljönördar. Mindre tallrikar (gå hellre en gång extra så slipper du slänga) och skyltar för att minska matsvinnet påverkar nog mer än vad man kan tro.

  Hermans satsar på olika teman beroende på vecka. Just nu serveras Multikulti Vår, med blandade rätter från världen. Andra teman som kan dyka upp är bland annat thai, smaker från Mellanöstern och indiskt. Under december serveras självklart julbord och kring midsommar blir det midsommarbord på vegetariskt vis.

  Efter att ha knatat upp och ner i trapporna några gånger för påfyllning kändes den där tanken på efterrätt inte längre lika tilltalande. Det var knappt att vi orkade resa oss upp från bordet när besöket var slut, så mätta var vi allihopa. Hermans är absolut en lyx man borde tillåta sig ibland, men priserna gör att det tyvärr inte kommer kunna bli alltför ofta.

  Plus: Fantastisk trädgård med makalös utsikt över Stockholms inlopp. Tänket kring mathantering. Bra studentrabatt på maten.

  Minus: Det var ganska dyrt och om vädrets makter inte tillåter att sitta ute så kan det vara bra att boka bord några dagar innan. Det är ofta fullbokat.

  Om man är ute efter en finrestaurang med levande ljus och vita dukar är nog inte Hermans rätt ställe att gå till. Är man däremot ute efter en trevlig kväll på en mysig restaurang, en oas mitt i stan som tänker steget längre vad gäller mat och mathantering är det verkligen mitt i prick!

  Se också Herbivårens tidigare restaurangbesök och Ekoguiden för fler tips.

   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra