Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  H&M lanserar globalt miljöpris

  Foto: Magrealthkoo (Own work) [CC BY-SA 3.0]

  Global Change Award, från H&M Conscious Foundation, ska stödja innovationer som ”sluter cirkeln” för modeindustrin.
  – [Vi] letar efter ideer som kan skydda jordens naturresurser och jag är exalterad över att få vara med, säger Rebecca Earley, professor i Sustainable Textile and Fashion Design vid University of the Arts i London, och jurymedlem.

  Juryn består av fem medlemmar, däribland vår svenske klimatkämpe Johan Rockström. Juryn kommer utse fem vinnare som får dela på 1 miljon euro och ges tillgång till en skräddarsydd så kallad ”innovation accelerator”. Acceleratorn är ett samarbete mellan Accenture och KTH i Stockholm, som kommer ge vinnarna det stöd och kunskaper som behövs för att förverkliga idéerna. Bland annat innebär detta ett årslångt studieprogram med fokus på cirkulär ekonomi, och genvägar in i modevärlden för att kunna bygga upp nätverk och prova sina idéer i verkligheten.

  Modevärlden står inför samma problem som många andra industrier – hur man ska kunna fortsätta producera för en växande världspopulation samtidigt som man minskar effekten som produktionen har på miljön. H&M är marknadsledande inom så kallad fast fashion, billiga kläder som förhållandevis fort går ur modet, och har en ifrågasatt trovärdighet när det gäller just miljö och hållbarhet.

  – H&M har ändå gjort mer än många i branschen. Ett exempel är deras butikskedja COS, som jag ser som en kanal för en mer tidlös design, och insamlingen av kläder i deras butiker, säger Eva Eiderman som är avdelningschef för Handla Miljövänligt på Naturskyddsföreningen.

  – Det är steg på vägen men vi vill att alla skall göra mer, vi vill ju sänka nytillförseln av kläder och för det skulle krävas en förändring i grunden hos klädföretagen.

  Om det är sådana idéer som det nya priset kommer att stödja återstår att se. De första fem vinnarna av priset presenteras i Stockholm i februari 2016.

  H&M Conscious Foundation är H&M-familjen Perssons stiftelse, och har nära kopplingar till klädmärket H&M. Stiftelsens mål är att värna långsiktiga förändringar genom att investera i människor, samhällen och innovationer.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra