Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Högtryck orsakade rekordstor issmältning på Grönland

  Isarna på Grönland rymmer tillräckligt med vatten för att kunna höja världens havsnivåer med hela sju meter om alltihop skulle smälta. Det är tyvärr också vad som håller på att hända.

  År 2019 har smältiningen av grönlandsisarna orsakat en höjning av den globala vattennivån med 1,5 millimeter. Det är cirka 40 procent av den totala havsnivåstigningen.

  Isarna har inte smält enbart på grund av varmare lufttemperaturer, utan snarare som följd av ovanliga högtrycksväder som får molnen att skingras. Det leder till att mer direkt solstrålning når fram till isens yta. Färre moln betydde dessutom mindre snöfall, vilket exponerar mörk is som absorberar värme snarare än reflekterar den.

  Oregelbundna atmosfäriska förhållanden har blivit allt vanligare under de senaste decennierna och är en följd av den globala uppvärmningen. Det är troligt att man underskattar den framtida smältningen på Grönland eftersom det är så många faktorer som spelar in. Supermiljöbloggen rapporterade nyligen om hur de rekordhöga havstemperaturerna kan ge värre extremväder under 2020.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!