Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hon har skrivit motion om att SEB bör sluta investera fossilt

  SEB har sedan Parisavtalet skrevs på investerat och lånat ut 158 miljarder till fossilindustrin. Elisabeth Dahlerus Dahlin, som haft sin pensionsförsäkring hos banken i 40 år, har skickat in en motion till SEB:s årsstämma där hon yrkar på att banken ska sluta låna ut och investera pengar i fossilindustrin.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om Fair Finance granskning som visat hur de svenska storbankerna miljardinvesterar i fossilindustrin. Granskningen visade även hur SEB var den svenska banken som lånat ut och investerat mest i fossilindustrin. När Elisabeth som länge varit kund hos SEB läste avslöjandet reagerade hon starkt på nyheten.


  Det är ju inte klokt att de lagt 158 miljarder till fossilindustrin efter att Parisavtalet skrevs på.

  Elisabeth läste kort därefter en artikel om att banker faktiskt låter sig påverkas av sina kunder, och i samma veva damp en kallelse till SEBs årsstämma ned till henne. Då kände hon att det var tillfälle att göra något, så hon skrev en motion till stämman.

  Tanken med motionen var också att sprida information till folket om vad som sker. Folk har så fullt upp, det är svårt att få tid till att hinna undersöka om ens pengar investeras i att pumpa efter olja i Arktis eller i kolkraftverk. Nu när jag är pensionär så har jag tid att lyfta frågan och att informera andra om vad som händer. Min faktiska möjlighet att påverka SEB har jag egentligen alltid tänkt som väldigt liten.

  Elisabeth förvånades dock över att möjligheten att påverka verkade större än hon först trott. När hon ringde upp en rådgivare på SEB visade det sig att hennes motion skulle diskuteras på nästkommande styrelsemöte. Ett liknande yrkanden till SEB:s årsstämma har även lämnats in av Greenpeace.

  SEB har efter avslöjandet om att de ur ett klimatperspektiv är sämst av de svenska bankerna skärpt sina regelverk för att gradvis låna ut mindre pengar till fossila bolag. Jakob König på Fair Finance säger dock till ETC att det finns många kryphål i den nya policyn, vilket gör att knappt någon av SEBs mest anmärkningsvärda fossilaffärer kommer att stoppas av skärpningen.

  Elisabeth har under de senaste åren varit engagerad i #PsychologistsForFuture, ett nätverk där hon inspirerats till att agera. Motionen skickade hon in eftersom hon menar att det är viktigt att alla i samhället, inklusive bankerna, tar ansvar i klimatkrisen:

  Min utgångspunkt är att det råder en global och nationell klimatkris.  Jag menar att regeringen borde ha utlyst ett klimatnödläge sedan lång tid tillbaka. Och i ett nödläge måste hela nationen samarbeta, fattig som rik, hög som låg, central som perifer. Därför har jag vänt mig till SEB:s bolagsstämma. Jag begär som aktieägare i mitt ärende 22 i stämman att SEB ska lägga om sin utlåningspolicy så att inte ett öre till går till fossilindustrin, utan istället till en hållbar och förnybar energiverksamhet.

  Har man A-aktier i SEB kan man rösta på Elisabeths och Greenpeace förslag i årsstämman den 30 mars. Fair Finance uppmanar också folk att mejla sin bank för att påverka dem i en grönare riktning, det kan man göra här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!