Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  "I skogen hörs inte din röst"

  ”Om skogen utanför ditt fönster håller på att huggas ner är det inte mycket du kan göra för att stoppa det. Trots att vi lever i ett demokratiskt land väger inte skogsindustrins och allmänhetens röst lika tungt när det handlar om våra skogar. Det blir tydligt i dokumentärserien ”Det var en gång en skog” som publicerar sitt tredje avsnitt i dag”, skriver skaparen bakom serien Petra Mattsson i en debattartikel på Supermiljöbloggen idag.
  Skogen är en av Sveriges viktigaste naturresurser som ger oss människor tillgång till bland annat ren luft och rent vatten. Men skogen är även betydelsefull på andra sätt för människors hälsa och välmående. Att vara ute i skogen minskar risken för stress, förbättrar vår hälsa och har en positiv inverkan på rehabiliteringen efter svårare skador och sjukdomar.
  Trots det kalhugger vi skogar nära tätorter, oavsett om det ligger ett bostadsområde, ett ålderdomshem eller en skola precis intill. Att kalhugga eller kalavverka innebär att i princip all skog på en yta huggs ner. I flera länder i Europa är det olagligt att kalhugga skogar på det sätt som vi gör i Sverige.
  De tätortsnära skogarna minskar för varje år som går. Från en dag till en annan kan de förvandlas till hyggen med ett fåtal halvhöga stubbar på. Det kommer ofta som en kalldusch för det finns nämligen inget krav på att ägaren av skogen ska informera de som bor i närheten av skogen att den ska huggas ner. Vilket innebär att du kan gå till jobbet som vanligt en morgon och när du kommer hem på kvällen är skogen utanför ditt fönster borta.
  Detta fick skolpersonalen och barnen på Milstensskolan i Täby uppleva när de kom tillbaka från sitt sommarlov.

  – När jag kör ner till skolan så märker jag direkt att det är någonting som inte stämmer. Och skogen precis intill skolan är alltså borta. Vi hade inte fått någon förvarning alls och det blev som en klump i magen på mig men framför allt hos barnen, berättar Britt-Marie Sundström i en intervju i dokumentärserien ”Det var en gång en skog”.

  Promenader i skogen, rekreation eller svampplockning prioriteras inte av skogsbruket eller i politiken.
  Skogsvårdslagen säger att hänsyn ska tas till allmänheten men i praktiken sker inte det. För även om du har fått reda på att en skog ska huggas ner finns det väldigt lite du kan göra. I bästa fall har skogen höga naturvärden och då kan länsstyrelsen eller kommunen göra ett naturreservat av området och på så vis skydda skogen.
  Men om skogen inte har höga naturvärden utan ”bara” är betydelsefull för de som dagligen använder och vistas i skogen, då är det upp till ägaren av skogen att bestämma vad som ska hända.
  Allmänheten får då hoppas på att ägaren är tillräckligt schysst att lämna kvar en remsa med träd nära lekplatsen, bostadsområdet eller elljusspåret. Som privatperson har du inte rätt att överklaga beslutet om en skog ska huggas ner, inte ens om du bor precis bredvid den.
  Att det är tillåtet att kalhugga skogar nära bostadsområden utan att de boende kan påverka beslutet är odemokratiskt och oansvarsfullt. Det handlar om vår gemensamma naturresurs som påverkar människors hälsa och välmående, samhällens attraktionskraft och våra barns framtid.
  Det kan inte bara vara upp till ägaren av skogen eller skogsindustrin att bestämma vad som ska hända med våra gemensamma skogar. Det är på tiden att vi får en röst att använda och inflytande över de beslut som berör oss alla.
  Petra Mattsson
  Skaparen bakom dokumentärserien ”Det var en gång en skog”.
  Dokumentärserien ”Det var en gång en skog” är en podcast i fyra delar av Petra Mattsson i samarbete med Naturskyddsföreningen. Dokumentären undersöker hur den svenska skogen mår och resultatet lämnar få lyssnare oberörda. Här kan du lyssna på den: https://soundcloud.com/user-737403106

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra