Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Illegal handel med plastavfall ökar

  Ökade plastmängder och bristfälligt internationellt samarbete öppnar dörrarna för kriminella nätverk. Plastkriminaliteten är ett allt allvarligare globalt problem, enligt en granskning av Interpol.

  Interpol har granskat data för världshandeln och funnit att kriminella avfallsligor var verksamma på 20 procent av de internationella handelsrutterna 2018.

  Det illegala plastavfallet dumpas från Europa och Nordamerika vidare ut i världen. Majoriteten går till Asien, men även till länder i Sydamerika och Afrika. Dessa länder saknar ofta förmåga att ta hand om plastavfallet på ett bra sätt. Resultatet blir stora olagliga deponier, där mikroplasten försvinner ner i vattendrag och grundvatten.

  För att få bukt med problemet behövs starkare regleringar. Det säger WWF, som menar att rikare länder använder fattigare länder som sina egna soptippar.

  Vi måste få till ett globalt bindande plastavtal för att stoppa handeln som riskerar människors hälsa och miljö. Baselkonventionens skärpta förslag kring plastavfall måste genomföras snarast om läget ska förbättras, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

  Varje år produceras 320 miljoner ton plast i världen. Mindre än tio procent återvinns.

  Forskarna varnar för att den minst sagt bristfälliga hanteringen av avfallet får stora konsekvenser för både människors hälsa och livet i haven. Färsk data från australiska forskare visar att mängden mikroplast i haven kan vara mångdubbelt större än man tidigare trott.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!